< 返回
  • 【2018狗年運程】麥玲玲批狗年港股未震完 買咩股票最穩陣?
  •   18,786 views │ 2018年02月14日
    留言()

 

踏入2018年,港股累創歷史新高,不少大行都提高恆指目標,更曾有言衝破四萬點不遠矣,但自二月四日立春後,港股即隨外圍下瀉逾3000點,今年所有升幅化為烏有。由玄學角度分析又點睇狗年後市?堪輿學家麥玲玲示警,港股大有機會再出現股災,投資者要相當謹慎!

在立春前,麥玲玲已指,因狗年為戊戌年,天干地支都是土,「成年都唔太樂觀 因為戊戌嘅立春八字唔見財星。反而丁酉年(2017雞年),因為偏財旺,完全係一個炒賣年,好多人都容易賺到錢,但今年係倒轉,見唔到依個境況,所以買股票嘅朋友都要十分謹慎。」她更明言,到農曆四五六月,大家都要十分小心:「今年真係 驚有股災。」

玲玲師傅續指,整年市況較好的時間就只有農曆七至八月:「但去到農曆九月,就會有回調跡象,變咗我哋都要好謹慎 。」她更明言歐美情況會比香港更差:「嗰邊都容易有股災,或者熱錢無咁多情況,美國等地會更加麻煩。」

狗年港股弱勢,豈不是整年都不用炒股?玲玲師傅就指未必:「立春八字之中,以木火為旺,木指藥業、一啲環保嘅嘢,火係石油嘅嘢,依啲反而會睇高一線。電子嘅嘢、電子商貿、溫度高嘅嘢,火旺嘅嘢反而好啲,金水嘅嘢今年唔太有利,好似航運、物流、航空業嘅嘢。」她更補充,因狗年財位在東南方,東南亞的股市會變得暢旺。

撰文:梁延宇

攝錄:關永浩
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 36,693 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 35,263 views
  • 【富豪苦痛誰又知】奚秀蘭嫁入豪門辛酸 老爺曾服80粒安眠藥 33,390 views
  • 【被MissHunny奚落】Myar麥芽打贏官司重新出發 向青春說sorry! 29,166 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 28,148 views
  • 【夜總會打爆鼻樑】《飛虎》吳岱融喜愛爛蒲得罪黑幫 感激鍾淑慧諒解:佢冇鬧我 28,072 views