< 返回
  • 【廚房開火】煮團年菜互窒 李亞男要王祖藍彈開
  •   17,110 views │ 2018年02月15日
    留言()

 

踏入狗年新正頭,忙到爆的王祖藍終於收爐抖一抖,陪老婆去拜年,李亞男亦入廚學整幾咪團年菜慰夫。
兩公婆玩煮飯仔,火花四濺,互窒原來都係夫妻情趣。「廚房起火」後,轉過頭兩公婆又回復恩愛,恨生B的李亞男更祝老公三年抱兩,睇嚟狗年王祖藍要再發力搵奶粉錢。

【廚房係祖藍禁地】
自去年老婆李亞男突然爆發驚恐症,抽晒筋兼呼吸困難入院,愛妻號的王祖藍決心減產,以時間作為給老婆最好的禮物。老公多咗食住家飯,李亞男亦努力鑽研廚藝。去年中秋她下廚成功,煮出一圍菜式招呼親朋後,今年她決定親手炮製團年飯,讓老公團年食好西。見祖藍成日笑佢多「蝦碌」,李亞男向雲來軒大廚保哥學師整一味「美極蝦碌」俾另一半歎。
估唔到兩公婆在廚房火花四濺,祖藍在旁監工,教老婆跟足大廚方法落鑊,李亞男會大嗌:「好大壓力!」原來平日在家玩煮飯仔,李亞男會下驅趕令,嚴禁祖藍埋身。
她說:「我叫佢千祈唔好入嚟,我要佢彈開。(祖藍:廚房係我禁地。)因為佢太高大威猛,佢好阻定,佢嘅存在會令我好緊張。」呢個時候,祖藍已自動彈開幾步。

【快轉數窒老公】
「蝦碌」煎製中,祖藍主持人上身:「去到呢個時候,《都市閒情》嘅人一定會講:『依家開始聞到香味!』。」李亞男神回應:「我知你係寸緊我。」
「我係寸緊《都市閒情》,唔香,唔通係臭咩!」祖藍說。
李亞男九秒九反擊,寸祖藍爛gag:「哈哈,好笑呀!好笑呀!」被祖藍訓練有素,李亞男的轉數竟有光纖速度。
「美極蝦碌」大功告成,但李亞男上碟時聞到一陣燶味,大廚保哥發現原來是她忘了熄火,祖藍不禁失笑:「哈哈,真係蝦蝦大笑。」

攝影、攝錄:葉志明、黃志明
場地:裕生海味_iBuddies
鳴謝:雲來軒

王祖藍
髮型:Ted Yeung @ i i Alchemy hair & nail
化妝:K.T. Tsui
Styling:Dicky Lee
服裝:Oplus2

李亞男
髮型:Ted Yeung @ i i Alchemy hair & nail
化妝:K.T. Tsui
服裝:kate spade new York
鞋:ETRO
首飾:Atelier Swarovski

林欣彤
髮型:Jim Tse@Hair corner

相關新聞:
祖藍忙搵錢 李亞男催生仔:祝我老公可以三年抱兩
http://bit.ly/2F1j76X
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 45,516 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 38,697 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 35,783 views
  • 【艷尼閨密爆料】悲慘婚姻跟小三共一屋 兩女侍一夫 33,859 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 32,998 views
  • 【獨家】產後抑鬱 35歲孫慧雪:「老公話我變得好恐怖」 31,295 views