< 返回
  • 【「聽」壹週刊28年】視障讀者:放假就打電話聽壹週刊
  •   6,145 views │ 2018年03月14日
    留言()

 

九十年代初起,香港失明人協進會會為視障會員提供熱線,會員可打上熱線收聽語音版報紙或雜誌,包括《壹週刊》。石建莊是香港失明人協進會常務秘書,同時亦是協會會員。

 

放假聽壹週刊

我中小學時期經常打上熱線收聽壹週刊,細細個就聽李建裁嘅聲音。嗰時我住喺盲人學校宿舍,週末返屋企,不時都會打上熱線聽《壹週刊》。我曾經被《壹週刊》訪問過,當時係可以用電腦讀屏軟件睇返篇報導,但我都係想打上熱線,聽李姑娘嘅真人發聲版本。我總係覺得,聽李姑娘讀係feel到有感情。

其實而家好多會員每個星期都習慣打上熱線收聽《壹週刊》,雖然而家佢哋可以喺手機應用程式睇動新聞,但年長視障人士唔太識用手機,只會打上熱線收聽。以後冇咗,對佢地嚟講會少咗啲娛樂。

 

撰文:鄭靖而
攝影:黃雲慶

 

相關連結:

【「聽」壹週刊28年】為視障人士錄壹仔故事 忠實讀者:風雨不改出書日錄音!http://bit.ly/2tIbWhR
李健裁每星期為視障人士錄製《壹週刊》語音版,一讀就是二十多年。
香港失明人協進會的常務秘書石健莊本身也是協會會員,中小學時期經常打上熱線收聽《壹週刊》。
給會員收聽的方式改了幾次,由最初寄錄音帶給會員,後來轉為寄MP3碟,到了現在把錄音放上電話熱線,都照樣繼續錄。時代變遷,很多東西也想留也留不住了。
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 52,669 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 51,010 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 39,689 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 35,089 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 30,860 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 30,350 views