< 返回
  • 【天生我才】鄧穎芝獨腳學生得獎 遊維珍航空老闆私人島
  •   12,380 views │ 2018年03月14日
    留言()

 

鄧穎芝嘅獨腳學生Christine可以走入社會,原來係得維珍航空老闆Richard Branson嘅啟發,15年創業得獎,仲被邀上老闆私人小島玩添。

「好記得十二歲時睇電視新聞,見到維珍航空創辦人Richard Branson,佢坐住個熱氣球横渡大西洋,當時見到個熱氣球同埋佢嘅冒險精神,嗰一刻內心好想好似佢咁,體驗呢個世界。」Christine說。

當時嘅Christine覺得自己唔會做到,直至二十一歲,好想有改變,用枴杖環遊世界。

「大概一五年決定創業,因為我想鼓勵身邊人,其實你哋都可以試新嘢,同埋可以幫到好多呢啲追求興趣嘅人,我就做咗一個興趣平台。」Christine說。

Christine仲參加咗一個叫「XTC」比賽,結果佢獲獎,有機會去Richard Branson加勒比海私人島見面。見面時,佢仲將印有熱氣球嘅卡片俾對方睇,親自多謝對方。

相處兩個幾期,對這位學生,鄧穎芝讚不絕口。

「佢都算係我第一位認識嘅殘障朋友,所以好多時唔記得咗佢得一隻,我行得好快,一支箭就唔見咗,令佢有尷尬。今次同佢合作,我自己都學到好多嘢。」鄧穎芝說。
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 56,120 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 53,290 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 52,060 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 47,070 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 32,542 views
  • 【200磅肥妹變索妹】9個月減70磅 示愛表白被拒決定「最甜美的報復」 27,996 views