< 返回
  • 【金像獎】 凌文龍先拔頭籌獲最佳新演員
  •   4,703 views │ 2018年04月15日
    留言()

 

第37屆香港電影金像獎正式開鑼,先由張繼聰、蔡卓妍以及MC JIN載歌載舞為大會揭開序幕,而整個歌舞形式都充滿童真。

表演完畢之後,大會就找來「古惑佬」頒發最佳新演員。鄭伊健、陳小春以及謝天華等人,先以他們當時做新人入圍角逐的獎項作介紹,當中謝天華最搞笑,事關當年他不獲任何提名,只得「安慰獎」即是獲身邊人安慰。

「最佳新演員」一獎由凌文龍憑住《黃金花》扮演患有自閉症的「黃曉光」一角奪得,凌文龍哽咽上台多謝一眾工作人員,他話︰「多謝MO姐,係你推薦我,可以跟你學嘢,真係好多謝!」

同時佢又多謝契媽余安安的支持,佢話︰「你知我要拍電影,義務做我經理人,有你,我先可以企喺呢個台上面!」今晚凌文龍另外有份角逐視帝。

較早前凌文龍訪問:
【Mo姐欽點】新人獎chance大?凌文龍:真係冇可能
https://bit.ly/2vgHE6P
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 210,216 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 36,959 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 28,240 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 26,018 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 23,866 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 23,530 views