< 返回
  • 【愛貓俠侶曝光】鄭秀文照顧流浪貓終老 大廈住客集體施援 安仔:我覺人間有情
  •   16,843 views │ 2018年05月15日
    留言()

 

近日殺動物虐待動物的新聞多,令人嘆息。

但人間有情,話說最近許志安及鄭秀文兩人的善心就值得一筆。話說他們淺水灣豪宅有位隔離隣舍,不幸身故,遺下一隻貓,在大廈流離失所,平時隣居會餵飼,有一天生起病來,結果兩人帶牠看醫生,又在停車場起了個竇給牠。貓咪畢竟年紀大,最近安詳的死去。

「一隻貓去到十八歲我覺得都應該放下,係有啲唔捨得,同埋要幫佢處理一啲身後事,我相信都算幾尊嚴,還佢一個尊嚴」安仔講緊嘅呢隻貓,就係佢⋯⋯Coco !, 許志安接受記者查詢時,確認此事,並表示只是小事一樁,但卻是人間有情,貓咪年齡大了,照顧他的主人又不告而別,遺下牠無人照顧,所以他們才出手相助,而整幢大廈的鄰居也有提供幫忙,一件小事也體現了人與人之間的團結。

Coco 係流浪貓,喺淺水灣一座大廈樓下住咗十八年,佢嘅主人陳伯離開咗之後剩底佢,大廈嘅住客就肩負起照顧佢嘅責任。Sammi 同安仔就係其中之一。平時Sammi 同安仔會輪流帶Coco 去睇醫生,又喺大廈嘅停車場幫Coco 起咗個安樂窩。

「便心啫,佢嘅主人我都識,佢主人搬咗出去,就留低咗佢喺度,其實我覺得呢件唔係一件大事,不過我感覺係幾人間有情。」

兩個星期前,coco 因為年紀老邁離世,Sammi 傷心之餘,仲喺ig 發佈「千字文」懷緬Coco ⋯⋯「Coco ,謝謝你用生命豐富了這一帶,謝謝你用豁達演譯了生死,現在此分享一張你的照片,三七面,好靚仔啊!Coco , 天國見!」

Coco 離開之後,Sammi 同安仔安排寵物善終服務,將Coco 火化。

「我哋都係便心咁樣去幫佢做一啲嘢,如果唔係真係好慘,但係我覺得嗰隻貓本身嘅價值意義其實幾代表到嗰個地方,一樣有生命,嗰啲地方只不過係死物,但佢好有代表性,簡單啲講,佢令到我哋鄰居,心情上團結啲。」
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 38,407 views
  • 【洗米嫂堅挺Body】狂舉十公斤操到有背肌 身材砌低後生女 34,108 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 30,173 views
  • 【屋邨妹飛上枝頭】《飛虎》王敏奕靠曾志偉兒脫貧 千呎豪宅同居 29,784 views
  • 【最浮誇明星之家】吳剛老婆首曝光 全家豪華裝出巡拋窒途人 27,717 views
  • 【地鐵捕獲】邊個外賣look上車? 發哥:乘客睇手機唔睇周潤發 26,164 views