< 返回
  • 【壹夢成真】澳門直擊 聽障女生方包搞到側田眼濕濕(下集)
  •   7,970 views │ 2018年06月13日
    留言()

 

天生嚴重聽障嘅方包,戴住耳機睇演唱會,雖然聽唔到側田唱咩,但係佢感受到,仲話第一次睇演唱會,呢個經驗好難忘,自己差啲喊咗出嚟!壹仔安排同側田配合下,方包終於喺慶功宴上見到偶像,仲可以面對面講嘢添!

側:方包,我有睇過你嘅片,多謝你!

方:我多謝你至啱!

側:Thank you for coming,我哋係咪彈嘢jam嘢?

方:我畫咗你所有嘅故事。

側:呢啲你畫㗎?

方:我畫咗一個禮拜,係你十幾年裡面嘅故事。

側:你有埋我結他啲貼紙?佢畫埋我結他啲貼紙喎,你睇吓,你睇吓啲detail,我結他的貼紙,呢啲好過癮喎,多謝你!

方:我第一次聽演唱會。

側:第一次聽live,你覺得點?合唔合格?

方:合格,100分。

方:因為我自少聽唔到個音

側:你feel唔feel到嗰個frequency?

方:我feel到。

側:你有彈結他嘅?

方:我彈咗半年,因為我學得慢啲,要用好多時間去學彈。

側:我覺得音樂有時間唔使一定要聽到,係feel。

方:我明白,所以我用心去學。你一開始出道我就留意你,留意到而家,因為你真係好聽,我會聽得明。

側:我會做多啲好嘢。

方:我唔係個個都聽到,但唔知點解我可以聽到你,感覺到。

側:我而家好感動。

方:希望你堅持落去,加油。見到方包,側田俾佢感動到眼濕濕!

側田說:「因為佢同我講,佢feel到我嘅,feel到,唔係聽到,係feel到我嘅音樂,呢樣嘢其實⋯⋯好多人問我其實為乜做音樂,為乜呢?其實真係為咗咁,就係咁已經足夠,就算幾多人都好,總之有一個咁樣話俾我聽,呢件事我已經覺得好神奇,我都唔知講乜,因為我都係自己喺屋企寫吓歌,我無諗過咁樣,但係今次真係好難忘,總之佢就係我嘅原因。」咁方包見完側田,感覺又係點呢?「我覺得無諗過會同佢傾偈,好似發緊夢咁樣,因為無可能會同佢接觸,我啱啱喺演唱會都有喊,眼濕濕,對側田有好多心底話,希望佢收到我嘅心意。」

採訪及策劃:肥A

攝錄:蕭敬漁、林金展

立即按此連結下載《壹週刊》APP:http://bit.ly/next28app
熱門新聞
  • 【悔改●承諾幫手養女】周永恒崩哭求阿Yu女兒原諒:對佢哋好大虧欠(足本版) 136,362 views
  • 【大陸妻佗B仔】周永恒9月再做老竇:估唔到仲有女人信我(足本版) 83,116 views
  • 【為拍拖去到盡】港女為符意中人要求 3個月喪減40磅(足本版) 56,801 views
  • 【取得入境證據】獨家回應!黑獄18年現轉機 鄧龍威:好想返香港見媽媽!(足本版) 52,377 views
  • 【同王浩信玩完】戰鬥格蔡思貝 深坑露腿姣攻老外一撻著晒(足本版) 46,000 views
  • 【揸四千萬樓嗌唔掂】森美賣樓幫仔女俾首期 自己移居泰國:香港樓價太貴(足本版) 43,622 views