< 返回
  • 【後知後覺】香港出電競猛人 爭啲打到去美國 政府懶理
  •   6,861 views │ 2017年08月12日
    留言()

 

電競熱潮席捲全球,政府今年的財政預算案亦提出發展電競產業。但有業界人士認為,政府現時投放的資源,無助香港電競發展。

電競公司MTGamer創辦人黃家正指,香港對遊戲產品的人均消費高,但電競發展卻比其他地區慢了四、五年。
「政府投放嘅資源少,今年開始好啲,財政預算有撥款支持電競產業,但相對來講起步點都係遲啲。」

政府今年財政預算案預留了一百億予創科發展,亦提出要發展電子競技產業。旅發局上週亦舉辦了電競音樂節。但黃家正認為,政府的資源沒有針對產業的需要。他舉例,曾經有香港選手,被邀請到美國參加世界賽,但由於簽證問題而無法參加:「唔知以咩身份批准佢入境,香港亦冇電競選手呢個職業界別,令佢最後明明有足夠資格,收到邀請函,最後入唔到境打唔到。」黃家正略帶不忿:「如果打到,可能香港已經出現多個世界冠軍。」他又建議,政府下次舉辦電競活動時,可以與業界合作,舉辦分區比賽,接觸更多本地選手。

撰文:鄭靖而
攝錄:李育明
熱門新聞
  • 【獨家】攬松岡Mandy嗌分手 洗米華紋愛的宣言箍煲 94,240 views
  • 【獨家】勁閃 ! 洗米華肉緊啜Mandy 恩愛出席婚禮 72,575 views
  • 【前妻涉藏毒被捕】小三巨胸翠如坐正 過氣拳王杜恒霖笑住答:算啦,佢已經好慘! 69,315 views
  • 【獨家●同居斷正又話冇聯絡】前拳王杜恒霖同巨胸翠如屋企嘈交報警 67,951 views
  • 【大得咁快?】Mandy三星期前仍未見肚 今日傳懷華種6個月 56,974 views
  • Mandy帶仔女離家出走 洗米華飛倫敦狂出招 42,711 views