< 返回
  • 【單車達人】全職爸爸義教小孩踩單車 其實小孩爸爸自己教更好
  •   14,210 views │ 2017年09月12日
    留言()

 

回想起童年,絕大部分人腦海總有踩單車的畫面,又會想起一些父母在背後推車,跌跌碰碰的回憶。

黃曉生Nelson,39歲,是一位全職爸爸,育有一仔一女,起居飲食、返學接送全由他打理。

他深信單車能帶給小朋友自由與歡樂,不單決心教懂仔女踩單車,更不收分文開班教其他小朋友踩單車,現在已教懂超過三百個小朋友;他希望小朋友多玩樂,拾回他們珍貴又值得回憶的童年;他亦體諒作為爸爸既要賺錢又要顧家的辛酸,故想助他們一臂之力,成為大家的爸爸。

【全職爸爸】陪伴仔女成長 不怕外人目光 慈父:唔請工人先係了不起!
http://bit.ly/2gZRSlf

「生活流流長好悶,我鍾意做一些事令自己和大家開心,教人踩單車就係其中之一。我好好動,玩好多運動,不過唔會盲舂舂咁死練爛練,鍾意研究當中的竅妙,令件事事半功倍,亦會好快上手。」

「單車,結構好簡單,兩個轆、一個軚,有合適的地方就可以踩。踩單車,感覺自由自在和歡樂,踩得叻仲可以環遊世界,或者小學畢業,和同學踩單車都會好開心,將來係佢哋回憶嘅一部分。我同好多爸爸一樣,開始時只係教自己對仔女。」

「每日我都會帶對仔女落屋苑球場玩。幾年前,有個小朋友街坊見到部單車,好主動話想學。我嘗試教吓佢。踩單車唔難,唔可以太心急,一開始要先學識平衡,再俾少少速度,架車自自然然就會去。第一次教人,佢好快就上手,仲係球場踩到幾個圈。佢媽媽後來仲傳訊息俾我,多謝我,仲話好感動。」

撰文:黎雅婷
攝影:葉漢華
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 37,374 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 35,711 views
  • 【洗米嫂堅挺Body】狂舉十公斤操到有背肌 身材砌低後生女 29,956 views
  • 【被MissHunny奚落】Myar麥芽打贏官司重新出發 向青春說sorry! 29,250 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 29,058 views
  • 【夜總會打爆鼻樑】《飛虎》吳岱融喜愛爛蒲得罪黑幫 感激鍾淑慧諒解:佢冇鬧我 28,368 views