< 返回
  • 中環寸嘴》高官千祈咪傲慢與偏見
  •   4,201 views │ 2017年09月14日
    留言()

 

上個禮拜去灣仔新開張龍門棧踩場,一去到撞到揸弗人Alan Tam,唏,真係同佢熟到唔熟,之前喺四季酒店後來去大官廳,佢話:「千祈唔好寫,我哋生意做唔切!」哈哈,真係寫食經咁耐差啲俾佢拋到,話間嘢初初幾個老細搞,後來變咗十幾個老細,晚晚爆場,八月都冇放過假喎!呢鋪真係「搏大霧!」

n上期承蒙網上讀者N C Trophy賜教,叫我be gentle,香港個摩天輪唔好叫「死眼」,可以叫「sea eye」,呢位讀者英文及中文修為都好過我,係好就要話好嘛!

幾個月前,班官為擴建迪士尼申請撥款五十幾億,又話不能以商業角度睇,係旅遊基建,家陣個摩天輪又唔聽佢咁講?上個禮拜迪士尼CEO預告全年業績會令人失望,股價跌5%,而家香港政府俾埋錢幫迪士尼逃出困境就真,正式mickey mouse production,使鬼咁大投資咩,懇請啲官不要懶到出汁,度多幾項旅遊基建仲實際!代表政府新委任入去迪士尼個board啲高官,希望唔好俾美國公司睇低,不過我對佢哋用英文表達程度有保留,去唐人街學多幾年英文先嚟,千祈咪上演「傲慢與偏見」先得!

 

見到前塵會長出晒嚟,迷信褪色招牌,青少年點信服?

 

唔知道什麼是up & coming,睇攤路先考你功夫!

 

 

圖片說明:呢個法國「冰菜」,上菜時用乾冰鎮住,正式係「搏大霧!」

 

撰文:楊國佳
熱門新聞
  • 【出賣前度群組】離譜!賤男開谷玩出賣 女文員憂被上載艷照 83,330 views
  • 【醫生與您】抗血小板藥與抗凝血藥的迷思! 66,694 views
  • 【出賣前度群組】出軌玩一夜情 前男友報復公開情慾照 54,491 views
  • 【差點被遺忘】51歲呂頌賢佬味濃現身香港 扮令孤沖紅到依家 50,398 views
  • 【獨家】最後訪問曝光 三個月前馬清儀:而家冇乜精神 46,145 views
  • 【繞場壹週4.1 暗鬥浮面】 坐位有階級之分 楊思琦批踭唔係鍾沛枝Best Friend 44,646 views