< 返回
  • 【民主老人】遊行扮囚犯 黃絲哈利迷被跟蹤
  •   15,401 views │ 2017年10月12日
    留言()

 

周漢華拿起以血漬為封面的《血祭雪域》說:「睇咗呢本書之後,我覺得香港根本就係行緊西藏條路,搵大陸人嚟溝淡香港人。用國民教育改造你,又叫你唔好講廣東話,要講國語,又用經濟去控制你。你睇到西藏,就睇到將來香港係點。」

政治書放得這裡一堆,那裡一疊,屋中最突兀的,要數那又殘又舊的木櫈,一隻櫈腳寫着「圖書館專用」,黑色的墨水已甩色得七七八八,另一隻櫈腳貼着「我要真普選」標語。

三年前的佔領行動,周漢華站過最前線,被催淚煙霧包圍。今年他六十七歲,四年前才開始接觸社運,只算新丁,連廿一歲的黃之鋒,年資也比他長。

被辱罵、被吐口水,周漢華曾經一年納稅以百萬計,當時忍辱負重,因要與學生共進退。他憶起阿嫲講過:「日本人打中國人都係衰,但係共產黨比日本人更衰。佢係自己人殺自己人。」

退場後半年,禮賓府開放日也見周漢華的蹤影。因為拿出黃傘而被警察包圍,傘壞了,他最後亦被抬出禮賓府。雖然已夠年齡申請長者卡,但他的行為,倒不像長者。

周漢華是哈利電單車迷,會從美國和日本搜集古董車,擁有近三十輛哈利。今年七一早上,他跟佔中十死士之一的錢志健在港島兜風,途中卻被白色私家車跟蹤。

「佢跟得好貼,三、四呎就隊到我車尾。」因為佔中,相信錢志健早被列入「黑名單」。周說:「我第一時間諗,會唔會係國安,或者黑社會。」最終報警處理,但警方近日的回覆是:「車主指當日借車給朋友,但不清楚借給哪位。」

「香港幾時變到咁?」他問。

即使覺得有生之年不會看到真民主,他也誓要為下一代爭取。近年膝頭軟骨磨蝕,他要戴上護膝,不能站立太長時間,但示威遊行,他去得就去。

撰文:劉卓瑩
攝影:倫星揚 李育明

相關連結:

【民主老人】超級中產住山頂 退休臨老做黃絲
http://bit.ly/2xxgBVJ
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 244,555 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,674 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,883 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 28,904 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,460 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 26,987 views