< 返回
  • 【民主老人】揸住條例問到篤 細黃伯毌忘初衷
  •   12,929 views │ 2017年10月13日
    留言()

 

佔領發生前,這位社運前輩已走勻十八區賣爛橙,告訴港人,特首選舉無公民提名,等於港人只能選中央揀出來的爛橙,「有啲阿姐話:『阿伯,你賣啲橙爛㗎喎!』咁就啱啦!我咪順住個勢同佢講點解要公民提名,咩叫真普選。」

但黃伯黃太兩老,其實早於八十年代已接觸社運。

當時做裁縫店生意的黃伯,手上有幾間鋪頭,一九八六年,公司賺到錢,打算請伙記一家大小去旅行,「book好晒,點知旅行社個老闆走咗佬。」找到時任立法會議員黃宏發幫忙,向各個政府部門爭取,雖未能向旅行社追討責任,但政府就包底賠償九成旅費給他。

「嗰件事件開始,我發覺原來出聲係有用嘅。我哋發聲係會影響政府修訂一啲政策,出現咗旅遊業議會嘅印花稅,所以你依家去旅行,唔使驚旅行社執笠。」從此黃伯做了黃宏發的義工,街坊有事就先找樓下裁縫鋪老闆黃生,他笑稱:「議員就係市民同政府嘅橋樑,我就做咗市民同議員中間嘅橋樑。」

腰包裡的《基本法》
迎來的六四事件,黃伯帶着黃太,和百萬港人一樣走上街頭,然後從未間斷(除了今年女兒出差,兩老去了日本湊孫)。當年鋪頭響應罷市,黃伯在櫥窗貼上「追究屠城責任」的標語,管理處要求他拆除,「我搵咗管理公司嘅條例嚟睇,佢只係話你嘅嘢要放喺玻璃入面,inside the window!」

廿八年前尋根究底、以事論事的精神,持續至今。黃伯腰包裡總是放着掌心般大小的《基本法》小冊子,不時引用,「你參與一個運動,你先問自己為咩走嚟呢度。《基本法》四十五條清清楚楚話俾我哋聽,我哋有雙普選,改變行政長官選舉嘅選舉辦法。」

撰文:劉卓瑩
攝錄:李育明、倫星揚

相關連結:
【民主老人】超級中產住山頂 退休臨老做黃絲
http://bit.ly/2xxgBVJ

【民主老人】遊行扮囚犯 黃絲哈利迷被跟蹤
http://bit.ly/2yG2qxq

【民主老人】細黃伯從未退場 七十三歲做埋社運
http://bit.ly/2yem8NO

【民主老人】細黃伯身邊的女人 孖忘我老伴上前線
http://bit.ly/2wPIcN8
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 244,555 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,674 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,883 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 28,904 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,460 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 26,987 views