< 返回
  • 【民主老人】細黃伯身邊的女人 孖忘我老伴上前線
  •   10,209 views │ 2017年10月13日
    留言()

 

黃伯這位退休長者,可全心全意投入社運,黃太功不可沒。結婚將近五十年,每逢示威遊行兩夫婦也是打孖上。黃太參與佔領,為公義、為學生、更為老伴。

佔中時,逢週一至週五,早上打點孫女上學,然後回家煮飯帶給黃伯,在政總外的物資站當義工到晚上才回家;每逢週末就在金鐘過夜,風雨不改。「假期咪喺度幫到夜晚黑,冇晒人行過嚟(物資站),就開兩張椅瞓覺。」把帳篷都留給學生,週末晚上,黃太就只會在黃伯和黃之鋒的帳篷旁邊,坐在兩張摺椅上睡三、四個小時。

清場前她幾乎是惶恐度日,多次說「當時好驚、好驚!」,擔心警察會對佔領者不利,「不過結咗婚都同佢一齊去,有咩事情,好嘅唔好嘅,我哋都一齊。」再過兩年,黃伯和黃太就踏入金婚。

唔怕面懵挑機
現在孫仔孫女長大了,黃太就可全力照顧「忘我」的黃伯,繼續拍檔出席遊行、街站、義工活動。「佢好大頭蝦,一陣又話唔記得呢樣,一陣又凍又唔識著衫 」說到一半,就被老伴打斷,「唔係唔識照顧自己,係忘我,凍又唔知、肚餓又唔知,扣鈕又扣得一粒。」

這位「衝鋒大將軍」常常按捺不住,打斷黃太的說話,又或者可說是為她補充重要資料。

黃太常說自己「讀書少」,但大是大非下,只要眼明心亮,就比許多讀過書,甚至「執業」律師來得厲害。黃伯又搶答:「佢係有少少自卑,我話俾佢聽:『你有你嘅功能,佢哋做唔到嘅嘢你做到,你跟頭跟尾,你唔怕面懵,唔怕俾人挑機。』」曾經有途人在街站破口大罵、撕爛單張,黃太撿起碎紙又繼續派,「陳淑莊都唔夠膽睇佢唔起!」黃伯說。

細黃伯曾經「確信」、「極信」鄧小平口中的一國兩制。

現在他對中共政權、香港政府不存一絲希望,只期盼港人終有一天,可以公投決定前路,「波羅的海三國、東西德,都係和平演變,我哋要相信和平嘅方法係耐啲,但唔緊要。」

撰文:劉卓瑩
攝錄:李育明、倫星揚

相關連結:
【民主老人】超級中產住山頂 退休臨老做黃絲
http://bit.ly/2xxgBVJ

【民主老人】遊行扮囚犯 黃絲哈利迷被跟蹤
http://bit.ly/2yG2qxq

【民主老人】細黃伯從未退場 七十三歲做埋社運
http://bit.ly/2yem8NO

【民主老人】揸住條例問到篤 細黃伯毌忘初衷
http://bit.ly/2kHZ6vD
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 244,555 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,674 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,883 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 28,904 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,460 views
  • 多災多難 何雁詩戀鄭俊弘連阿爸都唔撐 26,987 views