< 返回
  • 【泛民初選●九西篇】舊議政模式已失效 姚松炎:只論年資好危險
  •   5,213 views │ 2018年01月12日
    留言()

 

論涉足政治的年資,沒多少人能與馮檢基匹敵,但是連三十一歲的袁海文,也比五十三歲的姚松炎早踏入政壇。

「只論年資好危險」
「我覺得講年齡或者年資都係危險。尤其是嗰種(議政)方法唔得,而你又話我有年資所以掗住個位 你嘅方法係唔得嘅,說服唔到選民,選民都唔鍾意呢種議政方法,你就話我年資夠深,所以一定要留喺度,最尾其實會輸。」

「應該講,你嘅議政方法係咪有效,如果有效就會說服到最多選民支持你留低,係咪?如果個議會要抗爭,要捱夜要開通宵,後生會好啲添,或者應該講身體好嘅好啲。當然我都同意譬如議事規則,可能你做過幾屆會熟啲。但畢竟議事規則又改咗,所以以前嘅經驗都冇用。」姚松炎說。

決心從政前,姚是中大地理與資源管理學系副教授。雨傘運動後,他和同道中人成立「社區公民約章」,原意支援年輕人參政,「從而贏返香港」。但多次提出邀請都吃閉門羹,他決定身體力行參選立法會,證明政治可以「好玩」、「有意義」。贏得功能界別議席固然令他鼓舞,豈料不足一年,就失去所有。

危機感
政府宣布四議席補選安排後,傳媒一直密切留意姚松炎會否出選,曾一度傳出他將再戰建築、測量、都市規劃及園境界,又或不再出選,最終他在初選截止報名前一日宣布參選,更獲前民主黨成員區諾軒及社工曾健超「讓路」。

「之前雖然都有啲醞釀,但我同佢哋(民主派)講,如果有人喺地區直選可以擔大旗,其實我喺番建測規園界出咪得。但到截止報名前幾日,佢哋覺得唔對勁。」民主派會議上,有人憂慮已宣布參加初選的候選人政治影響力不足,未能帶動「四席全贏」。

以被DQ議員身份出選,姚希望號召更多市民在補選日投票,以選票控訴政府,助民主派守住關鍵半數議席。

他深感參選人和市民危機感不足,才在一日內作出如此重大決定,「三個地區直選一席都唔輸得,輸一席都守唔到半數,冇咗否決權廿三條照過,議事規則照過。所以當時評估,今次唔可以掉以輕心,唔可以當俾啲後生仔訓練,我覺得咁樣好似太兒戲,件事係(關乎)好重大嘅香港前途問題。」

撰文:劉卓瑩
攝影:李育明、胡智堅

相關連結:
【泛民初選●九西篇】棄業界戰九西? 姚松炎:佢哋得票仲高過我!
http://bit.ly/2CXzDqb

【泛民初選●九西篇】爭出選冇得讓 馮檢基籲後輩學方世玉
http://bit.ly/2FoEC1h

【泛民初選●九西篇】自命中場送進攻機會 馮檢基:健康政壇應老中青都有
http://bit.ly/2FlNOne

【泛民初選●新東篇】強調屬君子之爭 范國威寸爆張秀賢
http://bit.ly/2zJTSSy

【泛民初選●新東篇】民主抗爭要隊形 范國威隻字不提鄭家富
http://bit.ly/2zLTR06

【泛民初選●新東篇】郭永健批范國威:佢講嘅嘢同2016年冇分別
http://bit.ly/2CmYnFy

【泛民初選●新東篇】一早參與本土戰 郭永健呃like有底線
http://bit.ly/2lp1KDB

【泛民初選●新東篇】稱與郭永健有共同對手 張秀賢斥范國威:十八年嚟做過乜?
http://bit.ly/2CeRZ5u

【泛民初選●新東篇】立會議席過半靠搶商界票 張秀賢倡完善經濟政策
http://bit.ly/2zHyD3z
聖誕節期間,姚松炎連續數日也擺街站,廿六號當日就去深水埗「賣藝」。
姚松炎認為,近年社會抗爭受到嚴重打壓,抗爭者所承受的風險大增,故不可怪市民減少上街遊行。
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 54,017 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 51,439 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 41,095 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 34,998 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 33,763 views
  • 【來港五年仲未改到】阿仔扭眼瞓 郭晶晶出「踎」功絕技 31,902 views