< 返回
  • 【金像獎】 凌文龍先拔頭籌獲最佳新演員
  •   4,722 views │ 2018年04月15日
    留言()

 

第37屆香港電影金像獎正式開鑼,先由張繼聰、蔡卓妍以及MC JIN載歌載舞為大會揭開序幕,而整個歌舞形式都充滿童真。

表演完畢之後,大會就找來「古惑佬」頒發最佳新演員。鄭伊健、陳小春以及謝天華等人,先以他們當時做新人入圍角逐的獎項作介紹,當中謝天華最搞笑,事關當年他不獲任何提名,只得「安慰獎」即是獲身邊人安慰。

「最佳新演員」一獎由凌文龍憑住《黃金花》扮演患有自閉症的「黃曉光」一角奪得,凌文龍哽咽上台多謝一眾工作人員,他話︰「多謝MO姐,係你推薦我,可以跟你學嘢,真係好多謝!」

同時佢又多謝契媽余安安的支持,佢話︰「你知我要拍電影,義務做我經理人,有你,我先可以企喺呢個台上面!」今晚凌文龍另外有份角逐視帝。

較早前凌文龍訪問:
【Mo姐欽點】新人獎chance大?凌文龍:真係冇可能
https://bit.ly/2vgHE6P
熱門新聞
  • 【曾借錢度日】《逆緣》陳家樂3年冇錢開飯捱麵包 娶長腿索妹出頭 26,236 views
  • 【吳綺莉報警尋女】吳卓林疑現身加國超市尋爸 拎住濕被求人收留 24,431 views
  • 【菲傭玩殘我】國泰機回國變虐打受傷 僱主:係咪勒索? 23,536 views
  • 【避走加拿大 】李潤庭恨返TVB小三Tiffany落寞行街 23,314 views
  • 【52歲kiss】《逆緣》黎諾懿咀咀遲過陳偉霆 夏文汐全裸呢套戲仲正 22,538 views
  • 【兩少女爭富豪】白衣女爭贏白褲趙世曾 十指緊扣甜蜜拍拖 19,438 views