< 返回
  • 【金像獎】 凌文龍先拔頭籌獲最佳新演員
  •   4,702 views │ 2018年04月15日
    留言()

 

第37屆香港電影金像獎正式開鑼,先由張繼聰、蔡卓妍以及MC JIN載歌載舞為大會揭開序幕,而整個歌舞形式都充滿童真。

表演完畢之後,大會就找來「古惑佬」頒發最佳新演員。鄭伊健、陳小春以及謝天華等人,先以他們當時做新人入圍角逐的獎項作介紹,當中謝天華最搞笑,事關當年他不獲任何提名,只得「安慰獎」即是獲身邊人安慰。

「最佳新演員」一獎由凌文龍憑住《黃金花》扮演患有自閉症的「黃曉光」一角奪得,凌文龍哽咽上台多謝一眾工作人員,他話︰「多謝MO姐,係你推薦我,可以跟你學嘢,真係好多謝!」

同時佢又多謝契媽余安安的支持,佢話︰「你知我要拍電影,義務做我經理人,有你,我先可以企喺呢個台上面!」今晚凌文龍另外有份角逐視帝。

較早前凌文龍訪問:
【Mo姐欽點】新人獎chance大?凌文龍:真係冇可能
https://bit.ly/2vgHE6P
熱門新聞
  • 化身YouTuber? 謝文欣拍片唱爆黃凱芹 61,989 views
  • 【180磅肥師奶】8個月勁減60磅 變靚師奶:以前一晚十隻大閘蟹(足本版) 60,739 views
  • 【家庭破碎】 59歲樂易玲努力挽救婚姻 兩仔拖女友陪阿媽睇戲(足本版) 52,849 views
  • 【壹經典●富豪新歡舊愛同屋】李嘉欣入老公寓所過夜 何超瓊急撤出許家花園台(足本版) 52,529 views
  • 【隱世武林高手】《天命》譚坤倫闖內地影圈 打出一片天 46,517 views
  • 【啜爆陳茵媺】老婆一拖三返加 陳豪難離難捨機場抱緊些 (足本版) 43,610 views