< 返回
  • 【梁天琦判囚】網民圍插判刑重 衰過危駕強姦
  •   6,424 views │ 2018年06月12日
    留言()

 

旺角騷亂案上午判刑,本土民主前線前發言人梁天琦被重判入獄六年,判得比六七暴動案件要重得多,旋即成為網絡世界熱話,判決甫公布,唔少網民發炮炮轟判刑「痴線」,粗口橫飛。仲攞其他案作相提並論,話危駕撞死人、休班警強姦都冇判得咁重,審訊不公咁話。

至於今次判刑有幾重,唔少網民都同六七暴動案例比較,當年暴徒擲石、襲警、放土製炸彈等惡行,遠比旺角騷亂暴力,民主黨林卓廷仲貼圖,反問今時今日梁天琦等人要重判,咁當年暴徒應該點判咁話。事實上,紀錄片導演羅恩惠舊年八月曾撰文,六七暴動期間其中一宗重判案件,是一名十五歲少年向警署投擲炸彈,被判入獄四年。而六七暴動後一、兩年間,不少長刑期人士都獲港督減刑,提早重獲自由,相對之下更顯得騷亂案判刑有幾重。

除咗批評法官,又有網民將矛頭指向另一個被告,老早逃到外國的本民前「戰友」黃台仰,話佢怕且現時正在風流快活,為梁感到不值。例如網民「戀屍神父」就話:「天琦同其他人就重判六七年,瓦全(黃台仰)一個唔該錢名雙收去外面嘆世界,難為兒登班小朋友仲喊苦喊忽又烈士又打壓又哀悼」云云。

有網民認為,經過今次判決,今後的抗爭變得更激進,皆因既然掟磚都要判七年,「點解唔擲汽油彈?」又形容「擲磚同擲汽油彈其實再無輕重之分,咁點解唔擲後者?抗爭者會知道,一係就推翻政府,一係就人生終結、香港滅亡。」

在「打嘴炮」式抱怨外,亦有網民引用歷史事例,好似曼德拉都曾經坐過廿六年監,國父孫中山更幾乎遭遇殺身之禍,最終還是成功完成「革命」,改變時局,認為梁天琦坐六年監只係小事,將來還有成功的機會。

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【壹經典●富豪孤獨生活】一個人坐17人飯桌 四叔落寞大電視撈飯(足本) 53,803 views
  • 【獨家直擊Soho撐枱腳】48歲唐文龍認追sexy楊柳青(足本版) 52,013 views
  • 【月入4萬被質疑特別服務】貨Van女神大反擊: 我可以做到飯都唔食(足本版) 50,502 views
  • 【好大方●被余安安介入?】陳煒與監製男友分手 繼續孖住開公司 (足本版) 45,031 views
  • 潮人雲集「週末衣櫥」壽星仔馬天佑拉隊踩場撐Ceci 44,351 views
  • 【慳自己唔慳司機】陳煒月慳5萬搬新竇 堅持請司機七人車接送 (足本版) 43,012 views