< 返回
  • 【係咪筍盤?】一幢三層連天台千呎村屋 月租$8500抵唔抵(足本版)
  •   33,685 views │ 2018年08月09日
    留言()

 

樓價租金仍然高企之下,有業主以「超筍」租出整棟3層連天台共1000呎的村屋,劈價8500蚊,雖然略有殘舊,但勝在全幢樓,都只不過一萬蚊樓下,更有鐵路連接,「你都咪話唔筍!」

整幢放租的村屋,為處於屯門近泥圍的順豐圍,每一層250尺,整棟屋總面積1000尺,鄰近泥圍輕鐵站,步行只不過是五分鐘,地點算是不差,雖然樓齡超過50年,但是租金只是8500元,若果你不嫌棄殘舊,都算是一個「超筍」價。地下一入屋便是客廳,室內廁所比較污糟,更貼近廚房,整棟樓是60年代設計,磨砂雕花玻璃鐡窗至今仍然保留,部份還有破爛。

經紀說:「舊屋就是這樣!」。另外,每一層還有一個露台,可以打開露台門走進露台,吸下新鮮空氣。2樓足夠三個人住,若果不嫌棄的話,2樓及3樓相信可以容納,四人入住。

業主還包差餉丶地租,天台還可以洗衣丶晾衫,更可以燒烤,對於喜歡整棟屋的人來說,真是喜出望外!

業主説:「咁嘅價錢,超級筍!你出外租一間房二百多呎,都要6000幾蚊啦!依家一幢式三梯兩房連天台,都係8500蚊。」

地產經紀還跟記者説:「平均一層二千幾,三千蚊都唔使,你去邊度搵呀?你唔落定,轉過頭你就冇!好搶手!」

採訪:李家希

攝影:王晴

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!

按此連結:http://bit.ly/next28app
這間村屋樓高三層,每層250平方呎,加上天台,大約1000平方呎。
熱門新聞
  • 【藝員揸貨車賺錢】幾千蚊底薪唔夠生活 《特技人》糯米:要照顧輕度弱智家姐(足本版) 79,892 views
  • 【藝員做經紀實錄】吳麗珠不屈不撓做地產 炒樓輸晒血汗錢:做人穩定好(足本版) 51,944 views
  • 直擊【《特技人》糯米】朱晨麗細佬方紹聰為生活揸貨van:梗係為錢啦 !職業無分貴賤(足本版) 47,644 views
  • 【恐怖廢氣腐皮】食店停車場晾腐皮勁污糟 記者踢爆老闆發難渣(足本版) 42,483 views
  • 【原本住大坑】為討好外父 鄭嘉穎2400萬進駐何文田(足本版) 40,618 views
  • 【經典●黃桂芬生前】喜歡逗留書房沉思 家中掛字畫做人「常存厚」(足本版) 39,793 views