< 返回
  • 【飲食男女】Ricky食譜|法式紅酒燴雞
  •   5,521 views │ 2017年05月16日
    留言()

 

紅酒燴雞Coq au Vin是一道非常經典的法國家常菜,法文是燉公雞的意思,但今日已不分公乸,既可以用原隻雞,也可以用雞髀。這道菜做起來有很多步驟,但其實不算複雜。只要跟着小弟改良過的菜譜,便可以輕輕鬆鬆做出一道肉嫩汁濃的法國家庭風味菜。

︱準備時間 40分鐘︱製作費用 $180 ︱
Ingredients(3人分量)

冰鮮雞髀 3隻
紅酒 300克
意大利煙肉,Pancetta 100克
白菌,切角 100克
乾葱 100克
Thyme香草 10克
雞湯 200克
茄膏 30克
牛油 70克
番芫荽碎 4克

Steps

① 雞髀放入紅酒內醃2小時。
② 把醃好的雞髀取出,紅酒留用。
③ 用廚紙把雞髀表面嗦乾。
④ 平底鑊內下少許油,燒熱後放入雞髀,用中火將雞髀帶皮的部分煎香,之後取出待用。
⑤ 原鑊放入煙肉,用中火炒2分鐘,至煙肉出油和微微焦黃,之後加入白菌、甘筍、乾葱和Thyme香草,繼續用中火炒5分鐘。
⑥ 倒入醃雞的紅酒,開大火煮至剩下¼分量。
⑦ 加入雞湯和茄膏,拌勻煮滾後,放入煎過的雞髀,蓋上鑊蓋,用慢火燴20分鐘。
⑧ 取出燴好的雞髀,熄火,將牛油放入紅酒汁內,攪拌至完全混和後,將雞髀回鑊,最後撒上番芫荽碎即成。

Tips
將做好的紅酒燴雞存放在雪櫃,隔天翻熱享用風味更佳。

Ricky Cheung
13歲入行,96年晉升至灣仔萬麗海景酒店Scala行政總廚,擅長炮製新派歐陸菜。經常於媒體曝光,是料理界明星。現任Bistro Bon行政總廚。

即時掌握最快最新飲食熱話,立即登上 etw.hk ,或下載《飲食男女》最識食App!
網站:http://etw.hk
Facebook: http://www.facebook.com/eatandtravel
iOS App 下載:http://goo.gl/jYHhdH
Android App 下載:http://goo.gl/m8yPuf
Instagram: http://goo.gl/09g8mU
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 79,976 views
  • 【醫生與您】逆轉針劑 56,223 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 52,796 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 51,557 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 49,132 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 40,859 views