< 返回
  • 【貓狗奶媽】空姐空少做動物義工 急救知識救狗仔一命
  •   13,589 views │ 2017年09月18日
    留言()

 

「嗰次我哋有隻狗有突發嘅狗瘟後遺症,同癲癇症嘅狀況完全一樣。我就即刻諗起我嘅training,將佢活用喺小動物身上。」空姐Connie說的「training」,是指她在當空姐期間的急救訓練。「學校教我哋,唔好擺野落佢(癲癇症患者)個口,亦都要攞啲軟淋淋嘅嘢圍住佢,等佢抽筋完先清理佢嘅嘔吐物。」想不到現時的空姐不但要服務機上客人,連動物也要服務?

原來Connie提及的狗仔,是她在香港拯救貓狗協會做義工時遇上的「客人」;獸醫也說,幸好他們懂得照顧狗仔,不然後果可能很嚴重。

Connie是協會第一名正職是空中服務員的動物義工,航空公司員工眾多,要找到志同道合、喜歡小動物的同事不難。Connie邀請同為空姐的Pearl加入,Pearl又找了Roseann、Suyi和其他人,現在協會的義工裡面,有近八十名空中服務員,全部人也心甘情願做義務「鏟屎官」。
「九至十日假期裡面,攞兩三日出嚟,其實都唔係咁難。通常我哋放假,如果冇嘢做會喺屋企齋訓,回復體力,但係(我)覺得咁樣好無意義。」

Pearl每月有兩至三日去協會做義工,「過嚟同啲貓培養下感情,等佢哋可以快啲搵到個好屋企。因為我哋有啲貓仲係比較驚青,比較怕醜啲,想摸多啲佢哋,同佢哋玩多啲,等佢哋可以快啲搵到屋企。」

【貓狗奶媽】流浪動物遇連環颱風 協會接收30隻貓B
http://bit.ly/2wioy03

在協會當值的義工,主要職責是清潔貓舍和狗舍、跟毛孩玩耍、換水換糧,和「鏟屎」。也有義工負責暫託動物,例如Roseann就曾經將兩隻雪橇犬帶回家照顧,加上家中本來養的兩隻雪橇犬,高峰時期,要一人帶著四隻雪橇犬外出放狗。

暫託的雪橇犬找到新主人後,Roseann又回歸做當值義工。其中一隻她有份照顧的狗仔,是重一百磅的阿拉斯加雪橇犬Miffy。你沒有看錯,Miffy體重一百磅也算是「狗仔」,因為牠只有一歲多,跟相同品種的狗相比,還可以增加五十磅。

雖然Miffy還未足兩歲,卻已經歷過兩任主人。

還是幼犬時,Miffy被一對年輕夫婦從寵物店買走。但是二人從來沒有了解過,阿拉斯加雪橇犬成年後的身型和需要;後來二人因為Miffy身型太大,而且失業,負擔不起養狗費用而把牠送人。可是Miffy到了新家後,情況更惡劣:新主人將牠養在戶外,日曬雨淋加上不適當照顧,令Miffy患上各種皮膚病;被救到協會時,牠的又厚又長的毛下,只剩皮包骨。

在義工悉心照顧下,Miffy終於開始長肉,亦治好了皮膚病。搔著Miffy的臉頰,Roseann說:「其實大狗好乖,只要有愛心有耐性去教,佢係會聽你話。」

撰文:劉卓瑩
攝錄:石鎬鳴
熱門新聞
  • 【醫生與您】逆轉針劑 55,310 views
  • 【獨家有片】吳佩慈過土豪式生日 白松露當雪花兜頭撒 48,588 views
  • 【Bitcoin狂潮】90後美女辭職瞓身做「礦工」 齋開電腦月入數千 47,997 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 43,391 views
  • 【忽然1周】學朱麗倩、劉愷威揀超級playgroup 40,700 views
  • 【獨家有片】為男友紀曉波誕兩仔一女 吳佩慈母憑子貴成億萬富婆 40,552 views