< 返回
  • 【貓狗奶媽】流浪動物遇連環颱風 協會接收30隻貓B
  •   8,025 views │ 2017年09月18日
    留言()

 

剛過去的八月,一星期內兩個颱風直撲香港。人留在屋內亦聽到風聲颼颼,深怕窗戶隨時會被吹破;無家可歸的流浪動物在街上,更無處可逃。

香港拯救貓狗協會在五日內,接收了三十隻奶貓和十隻貓媽媽,義工Connie說:「我哋嘅CCCP(貓隻領域護理計劃)義工嗰幾日都有去餵浪浪,一去到見到啲小朋友,佢哋住嘅地方好多已經浸咗,個刻我地冇辦法忍心留佢哋喺嗰到,所以就將佢哋帶返收容中心。」

Connie指除了居住的地方被浸,不少貓仔也因為大雨患上感冒,「佢哋全身濕哂,有啲小朋友係已經見到佢哋個眼簾走咗出黎,要即刻治療感冒。如果係個身體曾經咁弱,我哋都會希望唔好即刻扔返佢哋出街。」因此一班義工就成為了貓奶媽,在安頓好貓貓後,又要為部分剛出生奶貓每四小時餵一次奶,和照顧因生病被隔離的貓。

自從數月前非法繁殖場結業潮,協會接收了大量動物,加上這次同時接收了四十隻貓,經費開始緊絀,據義工解釋,只夠營運至下年三月。

相關連結:
【貓狗奶媽】空姐空少做動物義工  急救知識救狗仔一命
http://bit.ly/2fben6o

撰文:劉卓瑩
攝錄:石鎬鳴
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 225,823 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 40,603 views
  • 瘦身梁頌昕行性感 晒迷人pink bra 39,993 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 34,882 views
  • 捕獲昔日新聞之花! 43歲黃德如依然省鏡 30,750 views
  • 王浩信視帝寶座危危乎 踩單車洩憤 30,251 views