< 返回
  • 【貓狗奶媽】流浪動物遇連環颱風 協會接收30隻貓B
  •   8,025 views │ 2017年09月18日
    留言()

 

剛過去的八月,一星期內兩個颱風直撲香港。人留在屋內亦聽到風聲颼颼,深怕窗戶隨時會被吹破;無家可歸的流浪動物在街上,更無處可逃。

香港拯救貓狗協會在五日內,接收了三十隻奶貓和十隻貓媽媽,義工Connie說:「我哋嘅CCCP(貓隻領域護理計劃)義工嗰幾日都有去餵浪浪,一去到見到啲小朋友,佢哋住嘅地方好多已經浸咗,個刻我地冇辦法忍心留佢哋喺嗰到,所以就將佢哋帶返收容中心。」

Connie指除了居住的地方被浸,不少貓仔也因為大雨患上感冒,「佢哋全身濕哂,有啲小朋友係已經見到佢哋個眼簾走咗出黎,要即刻治療感冒。如果係個身體曾經咁弱,我哋都會希望唔好即刻扔返佢哋出街。」因此一班義工就成為了貓奶媽,在安頓好貓貓後,又要為部分剛出生奶貓每四小時餵一次奶,和照顧因生病被隔離的貓。

自從數月前非法繁殖場結業潮,協會接收了大量動物,加上這次同時接收了四十隻貓,經費開始緊絀,據義工解釋,只夠營運至下年三月。

相關連結:
【貓狗奶媽】空姐空少做動物義工  急救知識救狗仔一命
http://bit.ly/2fben6o

撰文:劉卓瑩
攝錄:石鎬鳴
熱門新聞
  • 【拍拖兩個月】52歲韋家雄閃娶銀行之花:個仔戥我開心 64,440 views
  • 【獨家】全城最期待情侶狗年再合體 古仔宣萱:我哋有十年冇聯絡 58,754 views
  • 【新郎不是我】簡慕華宣佈喜事 戚其義苦兮兮搵女陪 45,973 views
  • 【封面●九巴奪命車禍】揭無第三者保險 九巴亡命人禍 44,589 views
  • 【快問快答●必睇】同宣萱互窒笑唔停 古仔:你講到我好似係你條仔咁! 41,915 views
  • 【九巴奪命車禍】重傷患者開腦清瘀血 家屬怒轟:呢個肯定係人禍 35,487 views