< 返回
  • 【美食旅客●余此好味】燈影蓮藕 伴香煎北海道帶子皇
  •   7,608 views │ 2018年01月15日
    留言()

 

蓮藕是一種非常有食用價值的食材,據說它具有清熱、生津、涼血、散瘀、益胃、健脾、止瀉等功效。今次Jacky就跟大家分享當造的蓮藕。

材料:
蓮藕片4片
北海道刺身帶子4粒
海膽適量
三文魚籽適量

調味:
海鹽及胡椒碎各適量

燈影汁材料:
水300毫升
冰糖80克
美極鮮醬油5克
雞粉2克
桂花4克
紅麴米10克
日本青芥末適量
炒香芝麻適量

做法:

1. 將蓮藕刨皮切片,煮到透身至煮,過冷河瀝乾水份。

2. 放入焗爐, 以60度低溫焗大約2.5小時直至乾透, 然後炸脆。

3.將燈影汁三分之一的水份放入紅穀米,浸至出顏色。

4.將其餘燈影汁材料煮至稠身,再加入紅穀水, 混合之後煮滾備用。

5.適量的燈影汁煮至稠身,加入青芥末煮勻, 再加入蓮藕片及芝麻撈勻, 即時撈起。

6.帶子用適量海鹽和胡椒碎略醃,用大火將帶子煎至兩面金黃, 上碟排好。

7.放上蓮藕片、海膽、 三文魚籽,加少少裝飾便可以享用了。
熱門新聞
  • 【拍拖兩個月】52歲韋家雄閃娶銀行之花:個仔戥我開心 65,521 views
  • 【獨家】全城最期待情侶狗年再合體 古仔宣萱:我哋有十年冇聯絡 60,666 views
  • 【封面●九巴奪命車禍】揭無第三者保險 九巴亡命人禍 44,979 views
  • 【快問快答●必睇】同宣萱互窒笑唔停 古仔:你講到我好似係你條仔咁! 43,662 views
  • 【九巴奪命車禍】重傷患者開腦清瘀血 家屬怒轟:呢個肯定係人禍 35,744 views
  • 【封面●九巴奪命車禍】坐擁56億資產 年賺6億 盈利勁升照裁員 32,155 views