< 返回
  • 【香港有路】香港最老街道荷李活 以前勾佬邊度司法覆核?
  •   5,586 views │ 2018年04月06日
    留言()

 

每集《香港有路》帶大家遊覽香港一條街或者一條路,仲有古講,原來每條街都有歷史。不過,抱歉,就係唔講一帶一路。


第一集就由香港其中一條最古老街道荷李活道講起,這條街跟美國荷李活影城沒有關係,其實早在一八四○年英軍登陸香江時開發,由於當時周邊種滿冬青樹(Holly),英國佬就地取材叫Hollywood Road,到一九一○年打後美國荷李活才建立為影城。


荷李活道最出名是文武廟,話說早年香港司法制度不全(而家都唔見得完善),文武廟充當衙門角色,讓市民宣誓、燒黃紙斬雞頭結為兄弟,甚至人妻勾佬也在這裡審理,姦夫淫婦一旦司法覆核失敗,隨時被人捉去浸豬籠。


九五年李華月拍攝電影《血戀》,在文武廟門前上演一幕火熱辣辣情慾戲,反而無事,不過,奉勸各位觀眾讀者唔好試。


荷李活道有條橫街叫磅巷,果然有間舖頭賣磅,不過街名並非因此而起。當年英軍帶着牲蓄家禽來港,在此畫地飼養,英文稱之為pound,故曰Pound Lane,不過當年香港師爺大抵姓陳名克勤,以為pound只有磅一個意思,一定無死,如此這般香港便多了一條磅巷。


撰文:陳勝藍

熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 210,179 views
  • 【攞公屋住一世】全屋住4人用盡300呎 盡用空間好多暗格 36,954 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 28,238 views
  • 【香港饑渴男女】男沉迷自慰不能自拔 女日需幾十次高潮 26,016 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 23,866 views
  • 【富豪大宅】四叔山頂大宅完工 90歲搬入長壽大屋 23,520 views