< 返回
  • 【領展無情】老錶行慘被趕絕 愛國老闆後悔票投民建聯
  •   0 views │ 2017年01月09日
    留言()

 

屹立柴灣40年的老店「連記錶行」,老闆連援國今年70歲,將畢生心血投放在錶行,小店養活他一家六口,但最終領展一句「唔續租」,就要搬走。他大數領展賤招,回想當日誰是撐領展上市的罪魁禍首,多年來票投民建聯的連援國,終於後悔說:「以後一票不投民建聯!」

「都係以前好,房署處處為小商戶着想,冇生意會幫手諗辦法,商場裝修會免租。九七前,環翠這邊商場落成,又俾我揀對天橋嘅靚鋪,邊似得領展咁理得你死。」

「生意好過十萬,交完租仲要抽一成佣。交盤數俾佢又唔信你,要搵人核數。核盤數要自己俾錢,一個月搵得幾多吖。一句翻新商場,叫我哋半年後好搬。傾都唔傾,話佢哋係上市公司為股東着想,咁邊個為我着想?」

「我都唔明,點解會有人支持領展上市。一二年,我同鍾樹根開過記招,反對領匯加租抽佣。係呀,我投民建聯。身為中國人,當然唔想班友仔搞搞震。喺香港地搵食,梗係唔想人搞亂呢度。有人話我:『傻佬,你仲支持民建聯。民建聯最支持領展上市。』

「唉,佢哋唔知領展咁苛刻,民建聯班友純粹無腦。而家殺到埋身,先知佢哋對自己都無好處,以後一票不投民建聯。」

撰文:黎雅婷

攝錄:胡智堅
熱門新聞
  • 【獨家有片●扑中連詩雅前度】阿Sa瞓身暗撻百億麻雀館太子爺 進駐男友3億新屋過夜 72,640 views
  • 【向阿Sa挑機】連詩雅求翻撻闊少 搵前度細妹幫手 44,993 views
  • 【原諒鄭中基唔只77次】Sa基戀由隱婚到離婚 與陳偉霆姊弟戀分手最傷 43,328 views
  • 【同黃翠如爭仔】太陽娛樂打女楊柳青怒踢黃宗澤 41,568 views
  • 【男友身家百億一炮過買三億大屋】 慳家阿Sa手持五個千萬物業 36,683 views
  • 【阿Sa男友好猛料】麻雀館家族出身 爺爺砵蘭街名頭響 34,742 views