< 返回
  • 【壹仔賣盤】黃浩:同事溝通唔到無辦法俾佢留低! 《壹》仔員工︰我一定唔會打佢工!
  •   19,537 views │ 2017年07月17日
    留言()

 

《壹週刊》賣盤,黃浩接受《壹》仔訪問,提及會否裁員?他坦言裁員是無可避免,更直言若果跟同事無法溝通,亦無可能讓他留下。不過亦有《壹週刊》員工直言,「一定唔會跟黃浩合作!」「我一定唔會打佢工!」

黃浩在回應時說︰「人揀你,你揀人,有啲同事唔習慣跟新老闆,可能會自己離開。又或者可能有啲同事,我同佢溝通唔到,我亦都無辦法俾佢留低。」

黃浩又指,每個老闆都想擴充業務、增聘人手,不想裁員,奈何在困難環境下,裁員是無可避免。「當然我希望盡量接晒所有員工,但都係嗰句,係咪所有員工都想喺我領導下(工作)?反而問返你哋啲同事。」

他又希望逐個接見《壹週刊》同事,希望給予機會同事表達意見,讓大家互相了解,決定同事是否留低,或者他想不想同事留低?「你知我係Metro,用咗成個禮拜,百幾人逐個見,就係想俾啲同事表達下,希望今次呢個收購,每個同事唔論佢咩階級、咩部門、咩職位,我都逐個見。」黃浩說。

相關連結:

【壹仔賣盤】裁員無可避免 黃浩親自回應買《壹週刊》N個問題
http://bit.ly/2u125lA

【壹仔賣盤】黃浩已有新藍圖:重刊《忽然1周》機會高
http://bit.ly/2v9fYwz

【壹仔賣盤●黃浩被追錢往績】員工質疑能否成交 CEO張嘉聲認為基於「名聲」
http://bit.ly/2tw4XDx

【壹仔賣盤】壹週刊買家 黃浩︰I'm ready to be the NEXT!!
http://bit.ly/2uqa0Kh

【壹仔賣盤】工會質問CEO︰黎智英點解要認做契弟!
http://bit.ly/2tZTeAJ

【壹仔賣盤】CEO張嘉聲 : 不是為錢 否則收維穩費已足夠
http://bit.ly/2uq2KhA

【壹仔賣盤】員工擔心親建制 與《壹週刊》精神背道而馳
http://bit.ly/2uqdEnk

【壹仔賣盤】創刊27年 黎智英:對出售感到很傷感
http://bit.ly/2ti2ukP

【壹仔賣盤】創刊27年 黎智英:沒有六四就沒有《壹週刊》
http://bit.ly/2vt5tUe

【壹仔賣盤●回帶】壹傳媒前主席黎智英 契弟論全文
http://bit.ly/2uqkgC8

【壹仔賣盤】作價5億 出售香港及台灣壹週刊予黃浩
http://bit.ly/2thHOcE

【壹仔賣盤】壹傳媒停牌 CEO見員工交代
http://bit.ly/2tZZjvq
熱門新聞
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 87,313 views
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 70,230 views
  • 【天皇都無面俾】Hanna 台下塞耳 劉華激氣:係得你一個唔理我㗎咋! 50,942 views
  • 【第一次見】劉華受傷後仍親自抱女 一家三口齊齊整整同fans過56歲生日 35,159 views
  • 【生意●劏場女超人】師奶連租北角死場14舖 自製百貨街谷返人流 34,141 views
  • 【生意●業主力撐】萬五蚊已租起14間舖 水樽榨汁機賣5千部 32,710 views