< 返回
  • 【仁鬼殊途】靈堂人細鬼大 喪禮儀式主角話事
  •   7,788 views │ 2018年04月14日
    留言()

 

今集《仁鬼殊途》探討宗教共融,講包容。我知你想熄機,或者打我一鑊,畢竟本土派最憎人講包容,情況等於你對強國講分裂,或者對明光社講鹹嘢。請你睇落去,最多之後我俾(陳達仁)你打多兩鑊。


喪禮宗教儀式是很大課題,即使同一屋簷下,你愛上帝我拜佛,人人堅持自己的信仰正嘢。老老實實,人人站在自己立場說話,永遠別人錯,自己對,唔使望,我講緊你。這個世界無人肯認自己錯,無人肯認戇居,無人肯認跟錯大佬(包括/尤其信仰上),所以今次不談對錯,只講尊重。


陳達仁去喪禮多過婚禮,眼見唔少家庭因為靈堂儀式吵大鑊,他建議大家尊重先人意願,先人拜神,沒道理找牧師領唱聖詩;先人信耶穌,無可能整場破地獄俾佢嘆。總之靈堂上人細鬼大,不管你是喪禮話事人抑或出錢人,不理你的宗教如何正確,今次主角是先人,請由他作主。


如果家中有老人家離世,其配偶--在世老人家--用自己方式表示對一生摯愛的思念,子女後輩即使宗教背景不同,宜應尊重,不應怪責對方侵犯了你的完美,你大可不參與,靜靜坐在一旁悼念先人便好。


宗教衝突,留給以色列、巴勒斯坦人做吧,不要令先人生氣--嘥鬼氣。


撰文:陳勝藍



熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 29,851 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 21,891 views
  • 【夫家百億資產】嫁陳樹渠兒子15年 港姐李明慧當街冧咀老公 21,120 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 20,248 views
  • 【咁都無仔溝】90後靚女求愛悲歌 渴望扭蛋機出幾個男友 19,787 views
  • 【當年爭餐死】李明慧生龍鳯胎成下半場大贏家 18,190 views