< 返回
  • 【北斗星如何煉成】實習導師教實戰:唔係睇書背文就得
  •   7,341 views │ 2018年05月17日
    留言()

 

社會工作並不是一門單靠課本就能學有所成的學科,要成為本港註冊社工,須先修畢認可的社工文憑、副學位或學位課程,並完成實習方可向社工註冊局申請註冊。據註冊局目前規定,社工學生須完成八百小時直接工作實習,以及一百小時實習前準備活動,期間並須接受導師督導,方能滿足實習時數要求。實習導師對社工學生完成學業要求,成功註冊,角色舉足輕重。

項志銘在訪問中談到實習導師重要性時直言,學生考進大學時往往只有約十八、九歲,社會經驗淺,即使從課本學習過輔導技巧等理論,要做輔導工作也無從入手:「如果一般DSE入嚟嘅話,所以其實佢哋對人生嘅經歷唔多,」他舉出實例說,平日少接觸長者的同學,面對長者服務個案時,根本不會處理、甚至不懂回應:「當兩個學生去探獨居長者嘅時候,個長者講到唔開心嘅時候就喊,兩個同學就坐咗喺度,靜咗dead air,無聲出,唔識回應。」

在這時候,導師就要向社工學生分析服務時遇到的問題,進一步解決:「我哋同佢講返,慢慢俾佢睇返佢驚嘅係乜嘢?點解佢會出唔到聲?究竟阿婆喊嘅時候需要嘅係乜嘢?」

對症之餘,還要下藥:「跟住同佢睇返,點解你會唔識做?你嗰時有咩感覺?點解出唔到聲?原因喺邊度?乜嘢障礙咗你,俾佢慢慢睇番自己。」

實習,對社工學生本身亦是個人成長歷程一部分,「令佢由一個所謂layman(門外漢),所謂唔識做,或者唔知點反應,或者情緒控制裡面都唔係好穩定嘅一個年青人,慢慢沉澱落嚟。」

對於其他大專院校目前多以兼職導師督導社工實習,項志銘對他們的教學質素沒有置疑,但強調月薪制專職導師更穩定,對學生、對社工教育更有利:「我哋會更加明白同掌握呢個大學裡面嘅課程內容係點樣,佢想教育出嚟嘅理念係點樣,點樣幫啲學生配合呢個課程嘅教育,而成為一個更加良好嘅社工。」

項志銘再三強調,社工的專業技巧並不是從課堂、課本、寫論文及考試就學得到:「成個過程要陪住佢成長,而唔係就咁教。」

換言之,實習導師在社工課程中必不可少?「係!不可或缺,缺咗就唔係社工,我好肯定。」

撰文:忻肇康

攝影:鄭樹清
熱門新聞
  • 【悔改●承諾幫手養女】周永恒崩哭求阿Yu女兒原諒:對佢哋好大虧欠(足本版) 134,826 views
  • 【大陸妻佗B仔】周永恒9月再做老竇:估唔到仲有女人信我(足本版) 82,456 views
  • 【為拍拖去到盡】港女為符意中人要求 3個月喪減40磅(足本版) 56,513 views
  • 【取得入境證據】獨家回應!黑獄18年現轉機 鄧龍威:好想返香港見媽媽!(足本版) 51,936 views
  • 【同王浩信玩完】戰鬥格蔡思貝 深坑露腿姣攻老外一撻著晒(足本版) 45,875 views
  • 【第一次痛定唔痛】40歲港女第一次唔成功 美女性專家拆解女生心理(足本版) 43,511 views