< 返回
  • 板藍根分南北 價格差一倍
  •   9,546 views │ 2015年03月13日
    留言()

 

內地人爭買抗流感藥,搞到中藥炒貴晒,但未必個個市民能夠察覺,點解?

中醫師許懿清話,皆因藥材分不同級數,價格自然不同,市民如不懂得分藥材優劣,自然難看出商戶「將價就貨」。

她舉例,板藍根一般分為南板藍根及北板藍根,兩者屬不同科,北板藍根抗流感、病毒藥效較好,為中醫首選,南板藍根則為次級,價錢約為北板藍根的一半。至於北板藍根中,亦有分優次,但凡顏色鮮明,木質層次分明,表皮完整的,才為上等。

而另一款中藥金銀花,則以多花蕾,花蕾飽滿而長、大為好,而且最好要乾身,因水份只會增加重量,秤貨時看似便宜,但實際份量卻減少。
熱門新聞
  • 【果然係代言人】麥記捕獲陳奕迅 同客仔一齊邊食邊吹水 90,691 views
  • 【爆一爆】江湖盛傳被捕俄羅斯鳳姐 唔少人有性病 65,752 views
  • 【車震激咀訂終身】老公屢傳欠債 40歲文頌嫻考慮復出? 58,345 views
  • 【曾蔭權罪成●爆刻薄小家】送過期月餅 食剩咖喱唔益工人 串咀廚師最新專訪︰如坐監想先煮餐好俾佢食 57,683 views
  • 手拎VIP專有Hermès 富貴廖碧兒生活直擊 50,241 views
  • 文頌嫻湯盈盈搵齊腳湊女 錢七仆親狂喊 39,195 views