< 返回
  • 愛滋廣告玩出禍 匿名短訊同人講染AIDS
  •   1,985 views │ 2015年12月06日
    留言()

 

話說最近《壹》仔有唔少朋友都收到一個奇怪嘅SMS,由一個匿名電話(疑似前度男/女朋友) 發出,內容係有人同你講,佢染上咗愛滋病,希望當日乜都冇留畀你。

收到呢個短訊,相信有唔少人都會好驚,以為自己個前度真係染上咗愛滋病,自己唔知會唔會被傳染到。經過《壹》仔追查下,發現呢個係防治組織「關懷愛滋」同大家開嘅玩笑,目的係想鼓勵人去驗愛滋病。網頁仲提供4種語氣任君選擇,只要你打上「朋友」嘅電話號碼,就可以揀用「擔心」、「輕鬆」、「冷漠」、同「無奈」嘅語氣去Send 畀朋友。

雖然呢種宣傳方法好有創意,不過有唔少網民就大鬧玩出禍, 「開玩笑也要有限度」、「低級趣味到一個點吖」、「搞到人哋夫妻不和甚至出人命就大鑊」。亦都有網民問母親節係咪可以咁玩?「你媽媽畀車撞死左嘞.....」隔一分鐘後,「「玩你咋!其實我都係想你孝順多啲老人家啫!」

點都好,呢個宣傳手法係就係有創意,不過真係玩到過晒火,如果有人收唔到「開估」嘅短訊,分分鐘睇唔開走去自殺,到時真係唔知搵邊個負責好喇!
先輸入電話號碼
然後揀語氣
之後「假」嘅愛滋病短訊就會Send 出去
熱門新聞
  • 【攞公屋住一世】300呎間3房全部雙人床 預埋個仔娶老婆 40,572 views
  • 【蝸居宅急變】地拖變Dior 家居創意達人Queenie屋企勁多蠟燭 22,889 views
  • 傳態度差棄用鄭俊弘 陳家樂執二攤演《逆緣》冷凍人 22,413 views
  • 【夫家百億資產】嫁陳樹渠兒子15年 港姐李明慧當街冧咀老公 21,240 views
  • 【咁都無仔溝】90後靚女求愛悲歌 渴望扭蛋機出幾個男友 19,933 views
  • 【當年爭餐死】李明慧生龍鳯胎成下半場大贏家 18,338 views