< 返回
  • 【齊撐公投】政黨冷待公投 IT義工︰佢哋有顧慮
  •   6,687 views │ 2017年03月17日
    留言()

 

相關連結:
【主流民意】戴耀廷認民投數字不理想 勉不應認命要堅持表態
http://bit.ly/2m8jbvC

【齊撐公投】靚太義工巧遇林鄭 CY2.0騎呢回應唔撐港獨
http://bit.ly/2ny4vD4

【特首選舉】僅四萬人參與民投 戴耀廷:認為大局已定太悲觀
http://bit.ly/2nfU4Xv

特首選舉全民公投尚餘三日,IT義工陳文耀週日在中文大學實體票站外接受本刊訪問,坦言投票系統的確受到外來攻擊,「其實佢都不停attack緊我哋個system,只不過佢今次attack嘅力度冇之前咁大,佢只不過拖慢我哋個system。」

不過這種未知是地方級還是國家級的攻擊,「傷害」程度也不及同路人攻擊,或冷待公投。「其實有好多人覺得,你搞呢個民間投票,你某程度上咪即係支持呢個小圈子選舉。但喺投票角度嚟講,其實我哋今次唔單止有贊成票,仲可以投反對,即係分別三個候選人投反對票。喺我哋角度嚟講我又唔覺得會endorse到啲乜嘢。」

事實上,2012年的特首選舉公投,以及2014年的政改方案公投,同樣面對國家級攻擊以致擔心私隱洩露等等問題,不過當時社會似乎對這種嚴重缺乏資源的民間自發民主運動比較包容,「係冇錯,我都覺得係有少少奇怪......其實今次民主派選委,我諗選委都有佢哋自己嘅顧慮。(政治氣氛)係有少少唔同嘅,同2014年,因為2014年大家集中注意都好強,我要推翻八三一,我要有真普選,但到今時今日呢個選舉,會有啲人諗法有啲唔同。如果你真係支持民主,你係會好buy公投呢樣嘢,民主嘅意思係,你到最後都相信人民。」

陳文耀這份堅持,原來是向戴耀廷學習,「我覺得戴耀廷都係一個好好嘅動力支持,因為佢搞咗咁多次,例如之前搞雷動呀各樣嘢,粗俗啲講,佢都俾人插到死啦,插到飛起啦,但係佢依然會堅持,覺得要做就去做。我都覺得係有啲驚訝,驚訝連民主派都可以鬧返佢轉頭,呢樣嘢係令人有啲驚訝。某程度上可能去到一啲利益嘅時候,政黨利益嘅時候,咁可能啲人就會咁諗。戴耀廷佢做呢樣嘢,唔係話益邊個政黨,佢係覺得成個社會就係應該要推行呢樣嘢。」

投票期︰3月10日至3月19日
網上投票︰https://popvote.hk/

實體票站︰
3月18日
早上10時半至晚上10時半
尖沙咀加連威老道33號基督教協進大樓

3月19日
早上10時半至晚上11時
香港大學學生會大樓地下空地

早上10時半至下午5時
旺角山東街51號中僑商業大廈七樓教協辦事處

撰文︰袁慧妍
攝影︰曾春南

【邁向28】《壹週刊》27周年全面睇
http://bit.ly/nextb28thbig

熱門新聞
  • 相戀年幾即娶 城城寵愛Moka舉止前所未見 56,595 views
  • 【動畫】Moka要拎居港權 唔肯同城城海外註冊 28,386 views
  • 閃到盲 叻哥秀姑一球雪糕兩份食 27,897 views
  • 【樹仁放飛機風波】過來人明哥評大學生:做義工都甩底 26,217 views
  • 【入得廚房】容祖兒開騷賺錢 劉浩龍做「家庭煮夫」 25,823 views
  • 【為個唱執靚棚牙】林敏驄首日預售搶飛冧Server︰最好生日禮物 24,848 views