< 返回
  • $5000一條人命
    民建聯被批涼薄
  •   37,434 views │ 2017年03月21日
    留言()

 

經常有地區活動兼搞蛇齋餅糉嘅民建聯,有不少街坊義工;不過,一位義工家屬阿May,就喊住同《壹》仔講,話佢爸爸上個月過身,原因係幫民建聯嘅吳奮金做義工,但其間發生意外撞到後腦,結果醫咗九個月,最終不治。

阿May話,佢爸爸七十幾歲,晌愛民邨做咗十幾廿年義工,成日幫手搬搬抬抬,試過區議會選舉時幫吳奮金助選,天未光一個人掛晒全條邨嘅Banner;又試過嗌咪嗌到聲都爛埋,三日出唔到聲。

去年六月,吳奮金喺愛民邨會堂協辦電影會,佢阿爸到場幫手收拾物資,點知喺斜路跌親,後腦著地送院。由於腦部傷勢嚴重,再加上年紀大,令佢失去自理能力,身體亦出現併發症,今年二月中過身。

阿May話,爸爸係自願去做義工,但估唔到吳奮金咁無人情味同涼薄,由出事到死亡,乜都話「唔知、唔關我事」,無解釋過意外原因之餘,甚至想同事件畫清界線。「佢初初仲話俾我聽,話阿爸係喺呢度跳咗落嚟(跳樓)。」

爸爸出事之後,阿May曾經向吳奮金求助。「就好似叫佢幫手搵安老院,都係求其上網print啲名單叫我哋自己搵。」

《壹》仔搵過吳奮金,佢就不斷解釋話自己已經盡晒力,又話曾幫手要求社署協助,仲話出事後一直協助家屬,幫佢哋申請民建聯愛心基金,仲拎到五千蚊恩恤;仲話晌佢落力爭取下,保險公司都俾咗五千蚊賠償喎。真係多謝晒!

撰文:陳明慧
攝錄:傅俊偉
熱門新聞
  • 【結婚6年無所出】47歲陳松伶無私奉獻 領養殘疾孤兒︰老公衝破心理障礙 71,524 views
  • 【阿太搞殯儀】入行初體驗 無啦啦被打 大火後幫客認屍:味道似叉燒﹗ 68,737 views
  • 【中港媽火爆對決】小童爭執惹中港媽互片:豬狗不如 60,012 views
  • 【殯儀阿太】三個孩子不同姓 與前度屬好友 殯儀阿太:不會說他們父親不是 56,605 views
  • 【跳水皇后失修】大晶晶三年 伏明霞變雙下巴大媽 50,527 views
  • 【婚前美國雪卵】陳松伶︰配對唔成功 老公獨子冇繼後壓力 49,082 views