< 返回
  • 【真●一念無明】余文樂現實版 暴食Pizza Hut二人餐匿巴士狂喊
  •   19,153 views │ 2017年04月17日
    留言()

 

相關連結:
【真 一念無明】優秀開朗女大生經歷抑鬱症 籲勿標籤精神病人
http://bit.ly/2pmebo0

「你係咪有病啊?睇醫生啦!」

「由細到大,呢句都係用嚟鬧人或講笑,原來已經被社會嘅刻板印象洗咗腦。」與大部份香港人一樣,Kammy從小覺得精神病是開玩笑或用來罵人的話,直到自己經歷了精神病,才曉得是怎麼一回事。

Kammy眼大大,高瘦身材,十分健談,和她聊天會覺得她是個非常開朗,喜歡笑的女孩子。她中學和大學成績也不俗,「大學GPA過三,兼職、實習我都做齊,喺別人眼中係典型,好有希望嘅大學生。」因此誰也想不到,她患上抑鬱症,大學時,「我每日起身都好唔開心,可能尋晚無事發生,呢排都無事發生,但就係有一種好深嘅絕望、沮喪,對自己好失望。」

她每天上學,都會坐在巴士上層最尾位置,在那兒盡程哭超過一小時,「落車嗰刻,我同自己講,不准喊。」回到家中,她也很善於隱藏自己的情緒,趁家人離開時,開着電腦,邊聽歌看短片,那一刻,她覺得可以逃離這個世界,把前途、是否要求助和別人的目光拋諸腦後。

近期備受矚目的本土電影《一念無明》,飾演躁鬱症患者的余文樂狂食朱古力一幕令人難忘;而Kammy亦曾經靠暴食減壓,試過一個人在四十五分鐘內吃掉一個PizzaHut二人餐:兩個大薄餅、兩支大汽水、兩個飯、小食炸雞,又試過自己吃掉三個麥當勞餐。這樣吃不會暴肥嗎?做戲做全套,她暴食過後,會扣喉,吃瀉藥和不停做運動,令自己保持中等身形,不讓人發現。

終於,在大學三年級那年,Kammy要當交換生,但自知情緒不穩定,想在離開之前處理好,便見了第一次輔導,「我以為見一兩次應該可以,無事嘅,係成長壓力,唔係咩情緒困擾,搵人傾吓就得。」怎料,很快便有臨床心理學家確診她患上抑鬱症和飲食失調症,「當時我無法接受呢個身份。一個優秀嘅年輕人點樣同精神病扯上任何關係?我有一晚,終於吞晒屋企所有安眠藥,好快被送入精神病病房。」然而,精神病病房卻是令她開始改變的地方。

Kammy在病房認識了很好的朋友,起初只會聊八卦話題,後來熟絡了,她決定要告訴她們入院原因,「佢哋聽完之後,竟然無嘢!原來佢係咪喜歡我,想和我做朋友,和我有無精神病經歷一啲關係都無!」這些經歷令她學會接納自己,明白患上抑鬱症不是她的錯。

撰文:關卓凌

攝錄:胡智堅
熱門新聞
  • 【姊妹花當眾換褲】O嘴!唔怕走光即場試新褲 職員:大家文化不同 110,221 views
  • 【我真係恭喜你】李嘉欣兩姊妹都嫁得好 50,813 views
  • 【離巢有「錢」途】楊怡返大台拍《再創世紀》身價五級跳 企硬五萬蚊一集 46,337 views
  • 【同黃翠如爭仔】太陽娛樂打女楊柳青怒踢黃宗澤 37,521 views
  • 冇得同何雁詩同居 鄭俊弘連走兩Bar求醉? 35,859 views
  • 女友COCO露事業線 何猷君驚睇蝕急護胸 33,551 views