< 返回
  • 【賊王病逝】葉繼歡肉搏警員被擒 赤柱度餘生
  •   18,160 views │ 2017年04月19日
    留言()

 

相關連結:
【賊王病逝】AK47橫掃物華街 賊王葉繼歡成魔之路
http://bit.ly/2oMbqJA

【賊王病逝】李嘉誠勸張子強從良 圖劫獄救葉繼歡
http://bit.ly/2oTXuzn

【賊王病逝】信主自白冇殺人 葉繼歡獄中傷人加監
http://bit.ly/2pzc00l

葉繼歡,同大富翁張子強齊名嘅賊王,如今一個牢中病死,一個槍斃。但,並唔代表葉繼歡失去能力。早年,賊王曾經成功逃獄。

早喺葉繼歡 利用AK 47成名之前,佢1984年已經策劃過多宗行劫案,但來去無蹤。警方唯有向買賣賊贓呢條線追查落去。刑事情報科跟蹤支援隊警長李光明,遇上驚心動魄嘅一 刻。當時知道葉繼歡要賣賊贓還債,李光明喬裝賣家,同葉繼歡喺車上單獨買賣。喺車上,李光明為咗令佢分心,就拎到大量千元現鈔,令葉繼歡雙手離槍,表明身 份時,遇上猛烈反抗。

就咁樣,賊王第一次面臨牢獄,16年嘅判刑,足以粉碎佢一切野心。不過,仍然充滿嘅力量同詭計嘅賊王,繼續守候住一個逃走嘅機會。

五年之後,佢終於等候到呢個機會。佢聲稱肚痛,之後送往瑪麗醫院檢查,借口肚痛去廁所,借機逃走。逃走期間,佢遇上一架客貨車,就挾持住37歲客貨車司機同6歲嘅仔,去到黃竹坑,消聲匿跡。

兩年後,佢再以AK47震撼香港。

不過,過份嘅自信導致最終落網,換嚟半癱下場,要喺赤柱監獄渡過下半生。一代賊王要坐輪椅生活,但並不代表失去一切。喺獄中,賊王之名仍然備受尊重,就連「赤柱監獄話事人」嘅搞事雄,亦要為佢斟茶遞水。

傳聞張子強亦曾嘗試運出大批炸藥,營救佢嘅好友搞事雄同葉繼歡,不過被警方起出告終。假如兩大賊王聯手,香港警方同市民,將會面對前所未有嘅威脅。
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 240,836 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 44,011 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 38,211 views
  • 【人神共憤】鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 何雁詩網上回應:我是狗癡⋯唔係好明發生咩事 28,002 views
  • 肉腿回春 56歲葉蒨文轉look陪鬚根老外 27,769 views
  • 【難忘舊仇】梁思浩拒做《百萬富翁》嘉賓 請主持陳志雲食檸檬 27,555 views