< 返回
  • 【賊王病逝】信主自白冇殺人 葉繼歡獄中傷人加監
  •   25,476 views │ 2017年04月19日
    留言()

 

相關連結:
【獨家 賊王逝世】獄外知己翁靜晶爆料:葉繼歡一直好痛苦
http://bit.ly/2oKCWsN

【賊王病逝】AK47橫掃物華街 賊王葉繼歡成魔之路
http://bit.ly/2oMbqJA

【賊王病逝】李嘉誠勸張子強從良 圖劫獄救葉繼歡
http://bit.ly/2oTXuzn

【賊王病逝】葉繼歡肉搏警員被擒 赤柱度餘生
http://bit.ly/2pfbG75

賊王葉繼歡。1997年被判多項罪名而要服刑41年零3個月,即使上訴過後,仍要服刑36年零3個月。至今,佢已經服刑18年,仲有18年先至完結服刑。出嚟之後嘅賊王,到底係大賊,定係已經重新做人?

赤 柱監獄嘅葉繼歡,在獄中仍然保持住一定地位。雖然同罪犯關係良好,但同時亦受到基督感化,2004年受洗。其後喺2010年7月,佢更加罕有在基督雜誌 《天使心》懺悔:「有邊個人唔鍾意錢吖,所以當時我確實係需要金錢,才犯下轟動一時之嚴重罪行。」「我雖然有做過壞事,但冇殺人,比起一啲綁架撕票的綁 匪,那些人才真正令人感到可怕。」

不過,賊王又係咪洗心革面呢?喺2009年4月30日,當懲教員谷源科為佢清洗臀部膿瘡傷口時,佢突然拎原子筆襲擊懲教員頸部,被控襲撃傷人罪。法庭上葉繼歡聲稱呢位懲教員曾經打毒針,令佢臀部受傷,但事後仍然判佢傷人罪成,加監6個月。

坐 輪椅嘅葉繼歡,喺懲教員眼中仍然係一個麻煩人物。雖然中港罪犯對佢尊敬有加,但有外國罪犯就頂佢唔順。07年5月,有位美國被通緝的孌童疑犯 Kenneth Freeman,喺內地出入香港被捕,結果入住監獄醫院期間相遇。葉繼歡晚上不斷咳嗽,結果俾Freeman投訴「擾人清夢」。

時至今日,有葉繼歡出場嘅新聞仍然有引人注目。最近喺今年4月1日,賊王解往瑪麗醫院睇醫生,懲教人員仍要安排2架留囚車,3架衝鋒車押送。警員重裝戒備。即使賊王在已經半身不癱,但以前被逃獄嘅經歷,警方永遠要嚴防住每一個逃走嘅機會。

 
熱門新聞
  • 【戲如人生做大佬】陳惠敏歎過日本紅星新藤惠美 45秒KO日本拳手 75,033 views
  • 【福臨門講大劉】大劉狠批水準下降 老闆:不會依靠一個客去生存 70,872 views
  • 【港女發火】兇走MK仔港女:唔驚俾人尋仇 50,706 views
  • 【《不懂撒嬌》失婚Annie有個餅印索家姐】譚凱欣原來係91版「陽光妹」 嫁柏芝前度朱永棠 48,456 views
  • 【壹級急症】大便顏色透視健康狀況 黑紅灰最危險 47,449 views
  • 外表兇狠內裡斯文 硬漢鼎爺大佬B湊孫即軟化 46,090 views