< 返回
  • 中環寸嘴》過萬蚊支酒 渣燴牛尾
  •   3,807 views │ 2017年05月18日
    留言()

 

睇電視ÉPURE呢間法國餐廳sponsor紅酒節目,話酒窖有成千支酒,同半島酒店有得「撼」,即管又book間房去食餐晏仔,不過睇完set lunch餐牌,都唔想難為自己,都要叫à la carte,呢間餐廳重金禮聘三個正宗法國佬做Sommelier、廚師同經理,都好揼本。

即場考吓個Sommelier,睇吓食餐小便飯介紹乜春春俾我,任你斬,睇吓有幾多斤兩,介紹過萬蚊嘅Burgundy 2000 Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Grand Cru,話晒法國佬都有啲料到,飲到剩番啲渣,Sommelier考番我轉頭,問啲紅酒渣點處置,我話拎走佢,粗粗哋過萬蚊支紅酒渣攞返屋企醃吓牛尾「揦」鬆啲肉都唔知幾過癮。嗰支法國礦泉水仲話係全港只有呢家餐廳至有。

再考吓鬼佬,問佢有冇甜品Souffle,須知道喺我個年代,所有在英國貴族High School讀書嘅女仔,上家政班必須學曉整Souffle,才為之大家閨秀,而唔係好似香港啲土炮高官去海外修讀短期course就當自己有卡士,食呢個Souffle最緊要攪屎棍,沉咗底嘅酒好重口味呀。

撰文:楊國佳
過萬蚊支紅酒(右),梗係要配番支貴貴嘅法國礦泉水(左)。
菜式有啲日本 fusion味道,又魚生,又柚子。
呢個Souffle酒味夠重。
福臨門下週搞Wine Dinner,成兩千銀一位,不過中英文字欠兩點,美點「雙輝」英文寫作Signature Petit Fours,之不過要福臨門補多兩點都唔係難事!
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 77,428 views
  • 【藏獒神話不再?】神犬大陸流落街頭 香港不乏愛獒名人(足本版) 59,411 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 42,219 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 40,927 views
  • 【藏獒被棄大帽山】不再千萬身價瘦到皮包骨 狗義工:養之前要三思(足本版) 39,006 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 34,938 views