< 返回
  • 【DSE放榜●搵出路】專家教揀文憑讀 「有啲價值好低接近零」
  •   11,180 views │ 2017年07月12日
    留言()

 

現時坊間由私人院校舉辦的文憑課程成千上萬;本刊向教育局查詢,啟示書院主辦的文憑,是根據《非本地高等及專業教育(規管)條例》註冊的非本地課程。至於上堂的惠理教育中心校址,為根據相關規則進行課程的其中一個獲豁免處所。教育局特別強調,就算非本地課程已獲准註冊或獲豁免註冊,並不表示相關課程有特別地位,亦不代表其課程已通過香港學術及職業資歷評審局的本地課程評審。根據資歷名冊記錄,課程並非資歷架構認可課程。

立法會教育界議員葉建源就指:「任何人都可以發文憑,發出嘅機構或者人士,如果係無權威性,佢即使係叫文憑,價值都會好低,甚至係無。」而如果該文憑課程,與其聲稱的有所不同,則可以追討。他解釋:「如果報讀時作出承諾,之後未能兌現,例如貨不對辦,講出嚟同實際做出嚟係相對好遠,咁就有可能違反《商品說明條例》,呢啲係可以追究。」

雖然啟示書院是主辦者,但提供「電競計劃」的是聲稱合辦的惠理教育。啟示書院高級升學輔導主任潘先生回應本刊查詢指,教育局早前已查詢校方有關BTEC課程事宜,表示:「我自己學校都考慮會唔會同佢哋(惠理)開班,讀完佢哋籃球或者電競課程,會唔會俾佢哋轉駁,因為都怕麻煩。」

潘續指,該課程沒有在資歷名冊上,原因為「申請唔到,因為佢係英國評審課程 ,唔係香港課程。」至於有舊生反映因證書印有學院名字而不獲取錄,他解釋:「文憑就是有兩張,一張係transcript(成績單),另一張就係英國頒嗰個,就真係寫等級5嗰張證書,就真的是純英國寄過嚟,嗰個唔會有我哋學校名。」但記者看過兩張都有學校名,他就指要再回覆。

他直言,該課程能升讀政府資助學士課程「調查都無做,因為太少,好坦白講,我哋都係focus學生升番我哋(海外大學)year3。」該學校The University of Sunderland,在128間學校中排名 100。最後他補充學生報讀後,若有任何不妥,可以申請退款。

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【DSE放榜●放蛇報讀】8萬蚊「打機文憑」真面目 「日日返學播片練習」
http://bit.ly/2tEFfOK

【DSE放榜●直擊】點問阿媽攞錢學打機? 職員教路:「話幫到我上大學」
http://bit.ly/2sVxFSM

【DSE放榜●檢閱劣質文憑】IVE都唔收 過來人:「學校話要試直升國力書院」
http://bit.ly/2u8bCs9
熱門新聞
  • 【雪中送炭】問過7個相熟藝人借錢 黃又南:只有陳曉東樊少皇肯借 179,450 views
  • 【每月使二千五】黃又南代父還700萬 拎架車加按 112,301 views
  • 【窮風流 追阿Sa】黃又南劉佩玥車廂培慾 杜如風女友變兄弟 71,507 views
  • 【63歲父患腦退化】失蹤6日報警求助 黃又南:好擔心有日佢唔記得我 41,298 views
  • 【似許愿都靚咁神奇?】李麗珍廿歲女變索 疑似男友曝光 39,111 views
  • 【封面●女人】劉皇發紅顏知己曝光 炒樓拍檔「大波萍」 38,175 views