< 返回
  • 【DSE放榜●直擊】點問阿媽攞$8萬學打機? 職員教路:話幫到我上大學
  •   10,869 views │ 2017年07月12日
    留言()

 

《壹週刊》記者以學生身份,到合作開辦「打機文憑」的「惠理教育」查詢,發現所謂「打機」及「籃球」文憑,只是吸引學生的課外活動,實質想推銷他們的英國商科文憑課程。

記者表示擔心課程認受性,難以向父母交代,導師K就指:「我哋所有課程都拎到相關認可,唔使擔心點樣同阿媽開口。」之後他更「教」記者說服家長:「唔好直接講讀打機班,即係你入一間中學,都唔會同阿媽講:『我入依間中學,為咗參加課外活動啦!』呢句係心裡面嘅說話。你劈頭就講,呢間中學可以幫到我上大學,或者可以幫我有份好啲嘅portfolio,佢哋課外活動好完善。唔好一開始就講我要入去打機!」

他強調不用考試,只需做功課,功課過到評估即可。他保證只須在書院所讀的全部科目,取得一般的水平(merit),如同DSE的level 4成績,便能順利入讀香港公開大學。「保證公大一定入到,仲可以直入year3。」

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【DSE放榜●放蛇報讀】8萬蚊「打機文憑」真面目 「日日返學播片練習」
http://bit.ly/2tEFfOK

【DSE放榜●檢閱劣質文憑】IVE都唔收 過來人:「學校話要試直升國力書院」
http://bit.ly/2u8bCs9

【DSE放榜●搵出路】專家教揀文憑讀 「有啲價值好低接近零」
http://bit.ly/2t3BGQs
熱門新聞
  • 【出賣前度群組】離譜!賤男開谷玩出賣 女文員憂被上載艷照 86,521 views
  • 【醫生與您】抗血小板藥與抗凝血藥的迷思! 74,544 views
  • 【出賣前度群組】出軌玩一夜情 前男友報復公開情慾照 60,898 views
  • 【獨家】最後訪問曝光 三個月前馬清儀:而家冇乜精神 51,492 views
  • 【差點被遺忘】51歲呂頌賢佬味濃現身香港 扮令孤沖紅到依家 50,813 views
  • 【繞場壹週4.1 暗鬥浮面】 坐位有階級之分 楊思琦批踭唔係鍾沛枝Best Friend 45,035 views