< 返回
  • 【難享天倫樂】雋悅職員被插無情 「起晒弶,當租客係敵人」
  •   18,972 views │ 2017年07月14日
    留言()

 

所謂「老有所終,幼有所長」。打工仔窮半生精力為事業打拼賺錢,就為退休後有一個安穩的容身居所,安享晚年。

政府統計處資料顯示,六十五歲及以上人口的比例推算,直到二○四一年,十人中就有三人是長者。人口老化,長者住屋需求亦日漸增加,政府先後推出不同的安老計劃,以照顧不同階層的長者。繼彩頤居及樂頤居後,房協兩年前推出富貴版長者屋雋悅。項目位於北角丹拿山,價錢不菲,但有前住戶覺得貼錢買難受。

侯小姐一家曾多次參觀雋悅示範單位,房協職員一直無查問租住人數,「我哋有講清楚想兩家人一齊住,(職員)冇講原來條款係唔容許咁做。佢哋只係緊張我媽媽簽名過唔過到審批。」假如早知有條款限制,就不會入住,侯小姐懷有第二胎,曾希望房協可酌情處理,希望可延期至她生產後才搬出,惟房協態度強硬,「直頭是好希望佢(小朋友)聽日就搬走。」她不滿交涉職員無情兼無禮:「佢哋話你可以喺度住嘅,係你先生同你六歲嘅女唔可以。」職員亦曾向侯小姐的家姐說不讓小朋友入住,是為保障老人家安全,「一個小朋友可以對其他人有咩危險?」

侯小姐決定與丈夫及女兒遷出,讓媽媽遷回爸爸的單位同住,她曾查問房協有關交還單位事宜,不過房協指單位未滿約,將沒收三個月訂金,共五萬多元。作為照顧者,她只想多陪父母,怎料房協不鼓勵已婚家人同住,「政府講緊長幼共融,雋悅又以老人家為先,次次都當大家係敵人,起晒弶。」她又指,富貴屋外表豪華,但服務很差,「我們不想老人家擔心,又嚇到我個女好驚。有人問起妹妹你喺度住?她就會答:『唔係呀,我夜晚就返屋企。』點解搞到小朋友咁唔開心?」

房協回覆:條款已於申請須知詳列,申請人必須由其代表律師解釋協議。

撰文:黎雅婷

攝錄:林金展

相關新聞:
【千萬長者屋退租潮】入伙半年問題多 單位漏水兼發霉 阿婆險跣親

http://bit.ly/2ucPTPH

【直系親屬不包女婿】長者屋條款辣 只許女兒同住 女婿孫女被趕

http://bit.ly/2t6PApD

【難享天倫樂】雋悅職員被插無情 「起晒弶,當租客係敵人」

http://bit.ly/2tPrrkv

【千萬長者屋唔著數】靠養和服務吸長者客 原來街外人都用得

http://bit.ly/2ucoInW

 
熱門新聞
  • 【大開殺戒】涉追數官司 張繼聰遭TVB全面封殺 143,837 views
  • 【前世情人嗲到暈】 沈嘉偉同倒模邱淑貞淺水灣拍拖 53,825 views
  • 【台慶唔戒奶】邵佩詩八字波最夠薑 陳凱琳最露骨 46,354 views
  • 【試晒造型影埋年曆】陳國邦損失慘重 請假推jobs後被方丈翹起 43,202 views
  • 【自由身上ViuTV變死罪】大台說拍《包青天》 陳國邦臨門被飛 42,433 views
  • 【獨家】何志平美國被捕當日 胡慧中金鐘神情凝重收短信 42,385 views