< 返回
  • 【壹仔賣盤●黃浩被追錢往績】員工質疑能否成交 CEO張嘉聲認為基於「名聲」
  •   23,766 views │ 2017年07月17日
    留言()

 

壹傳媒(282)旗下多本雜誌,包括《壹週刊》在內將以作價5億出售予商人黃浩。現時,買家已付少量訂金,有員工在員工大會上質疑高層是否有信心交易能成功。壹傳媒CEO張嘉聲認為假如不如期交易,會影響名聲,故相信對方明白後果。

有關於名聲,翻查資料,黃浩曾被《都市》舊老闆、瑞典的總公司入稟追討九千萬,他反指對方欠他一億二千萬。黃浩於一五年十月曾接受本刊訪問,指已和解。「其實原本大家關係好好,係溝通上出現誤解。我親自同對方傾,七日搞掂!」

另外,黃浩投資的《E週刊》被指拖欠觀塘辦公室的三個月租金等雜費共一百二十四萬元,業主曾入稟高院追債,並要求收樓及索償。被告E Weekly Limited,黃浩已於今年2月辭任公司董事。原告指被告持續遲交租,今年5月原告向被告追討逾80萬元欠租,被告回應稱會搬走,又說會找人承租,但最終不成事。仍佔用單位的被告至今欠交5至7月的租金及雜費等共124萬元。E+員工表示,4月時已由觀塘寫字樓6樓搬上《都市》辦公室12樓。

相關連結:
【壹仔賣盤】裁員無可避免 黃浩親自回應買《壹週刊》N個問題
http://bit.ly/2u125lA

【壹仔賣盤】黃浩:同事溝通唔到無辦法俾佢留低! 《壹》仔員工︰我一定唔會打佢工!
http://bit.ly/2tidcI8

【壹仔賣盤】黃浩已有新藍圖:重刊《忽然1周》機會高
http://bit.ly/2v9fYwz

【壹仔賣盤】壹週刊買家 黃浩︰I'm ready to be the NEXT!!
http://bit.ly/2uqa0Kh

【壹仔賣盤】工會質問CEO︰黎智英點解要認做契弟!
http://bit.ly/2tZTeAJ

【壹仔賣盤】CEO張嘉聲 : 不是為錢 否則收維穩費已足夠
http://bit.ly/2uq2KhA

【壹仔賣盤】員工擔心親建制 與《壹週刊》精神背道而馳
http://bit.ly/2uqdEnk

【壹仔賣盤】創刊27年 黎智英:對出售感到很傷感
http://bit.ly/2ti2ukP

【壹仔賣盤】創刊27年 黎智英:沒有六四就沒有《壹週刊》
http://bit.ly/2vt5tUe

【壹仔賣盤●回帶】壹傳媒前主席黎智英 契弟論全文
http://bit.ly/2uqkgC8

【壹仔賣盤】作價5億 出售香港及台灣壹週刊予黃浩
http://bit.ly/2thHOcE

【壹仔賣盤】壹傳媒停牌 CEO見員工交代
http://bit.ly/2tZZjvq

熱門新聞
  • 【住院片首度曝光】5歲女Hanna抹腳餵飲水 劉華喊住感激朱麗倩:佢一路等我企起身! 141,564 views
  • 【醫生與您】心房顫動與中風 91,137 views
  • 【天皇都無面俾】Hanna 台下塞耳 劉華激氣:係得你一個唔理我㗎咋! 78,575 views
  • 【魔傭】變態!印傭教幼童塞廁紙入下體 謊稱:會發光 42,491 views
  • 【生意●劏場女超人】師奶連租北角死場14舖 自製百貨街谷返人流 34,928 views
  • 【生意●業主力撐】萬五蚊已租起14間舖 水樽榨汁機賣5千部 33,503 views