< 返回
  • 【壹仔賣盤●回帶】點解《壹仔》專挖富豪猛料?
  •   10,080 views │ 2017年07月18日
    留言()

 

今年三月,《壹週刊》大肆慶祝邁向28周年,當時做了一系列報道,包括訪問前總編輯張劍虹,他在訪問中指,有關富豪的故事,《壹週刊》做好多,由富豪密室、富豪大宅、富豪左右手、富豪女婿,以至隱形富豪。幾乎每個本港富豪,都有一疊「快勞」,張劍虹九一年加入《壹週刊》後,第一篇報導就是徐展堂,「徐展堂嘅資料有好多,又話佢做軍火,又呢樣嗰樣,又要查冊又起家底,由佢做什麼開始,每幢他持有的大廈都去查。」結果做了封面故事。

後來也有劉鑾雄、崩牙駒及張子強等傳奇人物的報導,他憶說:「大劉好多片片段段的故事,又收購呢樣,又收購嗰樣,無人去整理佢,可以整理做篇傳奇,讀者可以慢慢睇。崩牙駒,我哋喺澳門訪問完佢,跟住《時代》雜誌都訪問佢。張子強又係《壹週刊》做,一路跟個個案,他被拉之時,做了十八頁的傳奇。」

這些「以人為本」的故事,至今不變,早前於四季酒店神秘失蹤的富豪肖建華,本刊一四年已開始在四季「捕捉」他,因而有多張美女保鑣圍住他、他在平台看書等珍貴照片,張劍虹指這正是《壹週刊》的價值,「呢條友點樣呢,點落嚟呢,點出身呀?他跟大陸是什麼關係,怎來的?人際網絡是怎樣?跟十九大什麼關係?我們可以好完整去做,讓讀者可以保留這份報導。」

 

相關連結:

【壹仔賣盤●回帶】曾幾何時 堅哥說過︰「如果我哋都唔得,其他傳媒更加冇可能!」
http://bit.ly/2uuYFbl

【壹仔賣盤】裁員無可避免 黃浩親自回應買《壹週刊》N個問題
http://bit.ly/2u125lA

【壹仔賣盤】黃浩:同事溝通唔到無辦法俾佢留低! 《壹》仔員工︰我一定唔會打佢工!
http://bit.ly/2tidcI8

【壹仔賣盤】黃浩已有新藍圖:重刊《忽然1周》機會高
http://bit.ly/2v9fYwz

【壹仔賣盤●黃浩被追錢往績】員工質疑能否成交 CEO張嘉聲認為基於「名聲」
http://bit.ly/2tw4XDx

【壹仔賣盤】作價5億 出售香港及台灣壹週刊予黃浩
http://bit.ly/2thHOcE

【壹仔賣盤】創刊27年 黎智英 : 對出售感到很傷感
http://bit.ly/2ti2ukP

【壹仔賣盤】壹週刊買家 黃浩︰I'm ready to be the NEXT!!
http://bit.ly/2uqa0Kh

【壹仔賣盤】壹傳媒停牌 CEO見員工交代
http://bit.ly/2tZZjvq

【壹仔賣盤】工會質問CEO︰黎智英點解要認做契弟!
http://bit.ly/2tZTeAJ

【壹仔賣盤】CEO張嘉聲 : 不是為錢 否則收維穩費已足夠
http://bit.ly/2uq2KhA

【壹週刊賣盤】創刊27年 黎智英:沒有六四就沒有《壹週刊》
http://bit.ly/2vt5tUe
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 58,618 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 51,201 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 40,259 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 35,178 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 32,722 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 31,551 views