< 返回
  • 【時薪幾百變5位數】擺合照上網爆紅有前科 揭電競女神Rose Ma極速上位路
  •   24,652 views │ 2017年08月09日
    留言()

 

要數到近期最紅的KOL,當然是「一post成名」的Rose Ma(馬俊怡)。其實她由普通show girl上位到「電競女神」,只是用了兩年時間。在她未上位前,更曾受過「慈母」警棍「保護」。

Rose Ma事跡早見於2013年,當時她參加FACE UStar校花校草選舉,正報讀媒體高級文憑,更自稱做過楊冪秀髮替身。雖然不入十大,但仍活躍於模特兒工作。到2015年,她參加由電競設備生產商組成的女子電競隊,但坦言只出賽過一次:「有同台灣女子孩打過一次,但係輸咗,之後有就無參加過比賽,就自己開台打機。」

【貴過私人補習】電競學校收每人$3千 3個月收支平衡
(http://bit.ly/2vcX7Bj )

【電競有咩Post】唔止打機咁簡單 評述員、經理人 一樣搵到錢
(http://bit.ly/2uxWbFH )

之後她乘電競熱潮,繼續在電玩展上擔任show girl,因其大眼及豐滿身材令她極速上位。今年更遠赴美國拉斯維加斯出席EVO 2017比賽活動,其中與美國著名電競選手Justin Wong的合照,因Justin擺出半個心心手勢,但穿著「春麗裝」的Rose就只以「like」手勢回敬。

照片吸引多名日本網友「改圖」,「撮合」他們擺出心心手勢,事件更令Rose在twitter爆紅。好就指:「本身都係因為男朋友,所以先結識到佢哋(梅原大吾及Justin Wong),佢哋兩個都喺電競界比較知名,即係 大家知道係玩嘅,影咗張相,我都無諗過twitter會瘋傳。」

早已公開電競選手HumanBomb為男友的Rose,未有因此失去Fans的支持,早前動漫電玩節更成為最具話題的cosplayer,但她對網上爭議不欲多談,表示只想事件快點完結。

Rose Ma曾在訪問指出:「(show girl)我覺得最少五百蚊一個鐘先叫做合理,而冇咩經驗大約二至三百蚊一個鐘。當然經驗多工資就自然會升。」推算入行時Rose時薪約數百元。而據行內了解,現時邀請她出席活動,每次叫價高達五位數,但價錢視乎活動性質而定。而她未來就想以雙線發展:「無論模特兒同gaming都會想(會想做電競選手?)都係做直播為主,自己知自己水平,無謂去害人!除了幫男朋友打氣之外 我都想幫忙宣傳香港電競,做到嘅就做。」

撰文:梁延宇
攝錄:梁正平 廖健昌

相關連結:
【《街霸》製作人】春麗look講開發遊戲:「只是喜歡打機難以入行」 ( http://bit.ly/2fdC1Pl )

【《街霸》製作人】亞運會將有電競比賽 「人數遲早超越傳統運動」
( http://bit.ly/2v4j9Wy )

【捉妖記】Pokemon熱捲全球 香港首辦電玩公開賽
( http://bit.ly/2vw3ORm )

【捉妖記】小精靈玩家直言上癮 花近10萬飛5國比賽
( http://bit.ly/2uhQfoM )
熱門新聞
  • 瘦身梁頌昕行性感 晒迷人pink bra 38,463 views
  • 【前度個個都靚】29號結婚請前度出席喜宴 鄧健泓:我未問李施嬅! 35,968 views
  • 【坎坷童年】蝦足4年 張文慈被飛仔用盡方法折磨 29,143 views
  • 王浩信視帝寶座危危乎 踩單車洩憤 28,474 views
  • 捕獲昔日新聞之花! 43歲黃德如依然省鏡 28,098 views
  • 鄧兆尊被阿三Mark到實 車厘子焗住做交際花 26,370 views