< 返回
  • 【最靚嘅豬腩肉】二百度火爐乾蒸環境差 榮哥慨嘆:冇後生仔入行 式微都無計
  •   18,204 views │ 2017年08月09日
    留言()

 

劉劍榮,六十多歲,燒味店永合隆太子。鋪頭堅持沿用炭火燒豬,香港已經所餘無幾。

三十多年前,劉劍榮還是一個髮型師,不忍心老父年屆退休之年仍要辛苦在火爐邊工作,決定子承父業,放低鉸剪,轉行揸叉。幾十年出品,堅持最古老一套,為的就是保持品質。

工作或許沉悶,對住火爐打喊露,要搣吓大髀,但到金豬出爐,油香四溢,自會明白「慢工出細貨」的道理。

【最靚嘅豬腩肉】子承父業三十年 堅持炭火燒 榮哥:肉質差好遠 燒完仲出緊油 ( http://bit.ly/2vKjFfw )

「老豆冇咩教我點燒嘅,都係跟住佢慢慢學,試過有次唔夠力甩手,成隻豬跌咗落爐,整隻玩完。隻豬好重,要用陰力不停轉,燒到咁上下,要刮走第一層硬皮,久唔久又搽吓油,就會整到又香又脆嘅芝麻皮。用炭火燒係最好,燒完仲有汁滴緊。冇咩技巧,最緊要唔好燒燶。受到街坊歡迎,連發哥都幫襯,仲拎過米芝蓮車呔人推介,都令我好開心。」

「鍾唔鍾意呢行都好,做咗就無得轉,一做又三十年。後生都唔肯學喇,佢肯入行我肯教,不過好多後生見到咁嘅環境,寧願做壽司都唔入行,我個仔見到都講笑叫我做埋佢。香港有炭爐燒烤牌嘅,得番唔夠十間,仲點會入嚟學?間間唔同做法,唔通焗住同你打一世工?一日產量唔多,得四五隻,比出面新式焗爐的少。不過,世上無快靚正,要有最靚嘅腩肉,就要花時間兼有宗旨。」

撰文:黎雅婷
攝影:曾春南
熱門新聞
  • 【公屋女富貴之路】住3000呎大屋Cammi箝實賭廳老闆 飛甩強國富二代水源充足 37,234 views
  • 【嫁入百億富豪家】31歲《宮心計》李美慧 直升機閃婚56歲富商曾文豪 35,633 views
  • 【被MissHunny奚落】Myar麥芽打贏官司重新出發 向青春說sorry! 29,228 views
  • 【洗米嫂堅挺Body】狂舉十公斤操到有背肌 身材砌低後生女 29,035 views
  • 【四千萬嫁妝過門 】37歲阿嬌下周做人妻 老闆楊受成再加碼750萬厚禮 28,888 views
  • 【夜總會打爆鼻樑】《飛虎》吳岱融喜愛爛蒲得罪黑幫 感激鍾淑慧諒解:佢冇鬧我 28,289 views