< 返回
  • 【最靚嘅豬腩肉】二百度火爐乾蒸環境差 榮哥慨嘆:冇後生仔入行 式微都無計
  •   18,204 views │ 2017年08月09日
    留言()

 

劉劍榮,六十多歲,燒味店永合隆太子。鋪頭堅持沿用炭火燒豬,香港已經所餘無幾。

三十多年前,劉劍榮還是一個髮型師,不忍心老父年屆退休之年仍要辛苦在火爐邊工作,決定子承父業,放低鉸剪,轉行揸叉。幾十年出品,堅持最古老一套,為的就是保持品質。

工作或許沉悶,對住火爐打喊露,要搣吓大髀,但到金豬出爐,油香四溢,自會明白「慢工出細貨」的道理。

【最靚嘅豬腩肉】子承父業三十年 堅持炭火燒 榮哥:肉質差好遠 燒完仲出緊油 ( http://bit.ly/2vKjFfw )

「老豆冇咩教我點燒嘅,都係跟住佢慢慢學,試過有次唔夠力甩手,成隻豬跌咗落爐,整隻玩完。隻豬好重,要用陰力不停轉,燒到咁上下,要刮走第一層硬皮,久唔久又搽吓油,就會整到又香又脆嘅芝麻皮。用炭火燒係最好,燒完仲有汁滴緊。冇咩技巧,最緊要唔好燒燶。受到街坊歡迎,連發哥都幫襯,仲拎過米芝蓮車呔人推介,都令我好開心。」

「鍾唔鍾意呢行都好,做咗就無得轉,一做又三十年。後生都唔肯學喇,佢肯入行我肯教,不過好多後生見到咁嘅環境,寧願做壽司都唔入行,我個仔見到都講笑叫我做埋佢。香港有炭爐燒烤牌嘅,得番唔夠十間,仲點會入嚟學?間間唔同做法,唔通焗住同你打一世工?一日產量唔多,得四五隻,比出面新式焗爐的少。不過,世上無快靚正,要有最靚嘅腩肉,就要花時間兼有宗旨。」

撰文:黎雅婷
攝影:曾春南
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 54,942 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 52,197 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 42,924 views
  • 為事業棄愛內疚多年 女飛躍麥美恩:我好自私 37,639 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 35,817 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 34,423 views