< 返回
  • 【後知後覺】香港出電競猛人 爭啲打到去美國 政府懶理
  •   6,870 views │ 2017年08月12日
    留言()

 

電競熱潮席捲全球,政府今年的財政預算案亦提出發展電競產業。但有業界人士認為,政府現時投放的資源,無助香港電競發展。

電競公司MTGamer創辦人黃家正指,香港對遊戲產品的人均消費高,但電競發展卻比其他地區慢了四、五年。
「政府投放嘅資源少,今年開始好啲,財政預算有撥款支持電競產業,但相對來講起步點都係遲啲。」

政府今年財政預算案預留了一百億予創科發展,亦提出要發展電子競技產業。旅發局上週亦舉辦了電競音樂節。但黃家正認為,政府的資源沒有針對產業的需要。他舉例,曾經有香港選手,被邀請到美國參加世界賽,但由於簽證問題而無法參加:「唔知以咩身份批准佢入境,香港亦冇電競選手呢個職業界別,令佢最後明明有足夠資格,收到邀請函,最後入唔到境打唔到。」黃家正略帶不忿:「如果打到,可能香港已經出現多個世界冠軍。」他又建議,政府下次舉辦電競活動時,可以與業界合作,舉辦分區比賽,接觸更多本地選手。

撰文:鄭靖而
攝錄:李育明
熱門新聞
  • 【新手必學】素人變女神眼妝教學 75,348 views
  • 【一程壹會.女神背後(一)】紅的司機爆軼事 短裙女上車秒速黑面 數臭姊妹(白告) 45,623 views
  • 【條裙短到咁摟乜呀?】阿Gem牛一戰鬥格 男友買Cheap酒上家過夜 41,211 views
  • 【世紀合照】成龍袁詠儀冰釋前嫌 曾志偉做和事佬 40,838 views
  • 【隔代遺傳】「小糯米」唔似楊冪劉愷威 Isabella 孖仔同李嘉誠餅印 40,755 views
  • 【相愛10年】鼻血已流!佘詩曼梁靖琪率人妻齊晒長腿 40,169 views