< 返回
  • 【後知後覺】香港出電競猛人 爭啲打到去美國 政府懶理
  •   6,864 views │ 2017年08月12日
    留言()

 

電競熱潮席捲全球,政府今年的財政預算案亦提出發展電競產業。但有業界人士認為,政府現時投放的資源,無助香港電競發展。

電競公司MTGamer創辦人黃家正指,香港對遊戲產品的人均消費高,但電競發展卻比其他地區慢了四、五年。
「政府投放嘅資源少,今年開始好啲,財政預算有撥款支持電競產業,但相對來講起步點都係遲啲。」

政府今年財政預算案預留了一百億予創科發展,亦提出要發展電子競技產業。旅發局上週亦舉辦了電競音樂節。但黃家正認為,政府的資源沒有針對產業的需要。他舉例,曾經有香港選手,被邀請到美國參加世界賽,但由於簽證問題而無法參加:「唔知以咩身份批准佢入境,香港亦冇電競選手呢個職業界別,令佢最後明明有足夠資格,收到邀請函,最後入唔到境打唔到。」黃家正略帶不忿:「如果打到,可能香港已經出現多個世界冠軍。」他又建議,政府下次舉辦電競活動時,可以與業界合作,舉辦分區比賽,接觸更多本地選手。

撰文:鄭靖而
攝錄:李育明
熱門新聞
  • 林保怡篤完鮮肉男友激凸 淺水灣冧爆拍拖 54,942 views
  • 【獨家】千萬酬勞拍劇照推 胡杏兒:我一定要追多個 52,197 views
  • 陳志雲爆大鑊 佘詩曼拍劇拍到有陰影 42,925 views
  • 為事業棄愛內疚多年 女飛躍麥美恩:我好自私 37,664 views
  • 【索媽旅行有福利】黃伊汶露半球同囝囝索吻 蓋過梁浸浸風頭 35,817 views
  • 【封面●老中青炒虛擬幣●遍地開花】直擊深水埗腦場變「掘礦機」場 開炒幣講座兩小時賺40萬 34,423 views