< 返回
  • 【八卦陣】城大民主牆初體驗 李梓敬:貼違憲標語者會被捉?
  •   9,212 views │ 2017年09月11日
    留言()

 

大專民主牆「港獨」同「反港獨」標語大戰,由中大燒到其他院校,最近連自由黨李梓敬都參戰,上星期五喺城大貼「香港是中國的一部份」標語。佢跟足規矩喺標語度寫上姓名、張貼日期同學生編號,仲貼到民主牆最底嘅部份,話唔遮住人哋嘅嘢喎。

唔少網友都疑惑,點解李梓敬可以喺民主牆貼標語,甚至有人質疑佢個學生編號係假嘅,其實佢開學冇耐,九月起喺城大讀法律博士(JD)課程。佢話今次係佢第一次喺民主牆貼標語,之前見到有城大學生聲援中大學生會,港漂嘅標語就純粹遮住其他人嘅標語,「當時嘅感覺就係話,點解人哋可以講佢嗰啲嘢,但如果你覺得唔啱嘅話,我哋不如講我哋自己講嘅嘢。」

李梓敬喺FB live話民主牆應該容納到唔同聲音,「唔係話你學生會就大晒」,《壹》仔就問下佢覺得學生會點大晒法,佢就講返有大陸學生撕走中大民主牆嘅港獨標語,俾學生會成員阻止,第二日再有人貼標語上去,另有人話唔可以貼喺其標語上面,質疑準則喺邊。《壹》仔覺得,準則都係唔被隨便撕走或者遮住啫。

佢又投訴自己嘅標語星期六已經被撕走,而部分新貼上去嘅標語冇寫學生編號、張貼日期等,話如果貼標語嘅人公民抗命、唔怕違憲,應該提供返呢啲資料,有人捉佢哋就捉咁話。不過憲制文件只係用嚟約束政府,一般市民講嘅嘢抵觸《基本法》,又會有咩法律後果?唔知佢老師梁美芬有冇「答案」呢?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【拍拖兩個月】52歲韋家雄閃娶銀行之花:個仔戥我開心 64,344 views
  • 【獨家】全城最期待情侶狗年再合體 古仔宣萱:我哋有十年冇聯絡 58,517 views
  • 【新郎不是我】簡慕華宣佈喜事 戚其義苦兮兮搵女陪 45,953 views
  • 【封面●九巴奪命車禍】揭無第三者保險 九巴亡命人禍 44,536 views
  • 【快問快答●必睇】同宣萱互窒笑唔停 古仔:你講到我好似係你條仔咁! 41,740 views
  • 【九巴奪命車禍】重傷患者開腦清瘀血 家屬怒轟:呢個肯定係人禍 35,465 views