< 返回
  • 【網片年賺百萬】熊仔頭鬧爆打機片泛濫 拍片單一化
  •   13,752 views │ 2017年09月28日
    留言()

 

《壹週刊》二0一四年曾訪問在YouTube界彈起的熊仔頭,三年多過去,他仍然活躍拍片做網紅,過程間對網絡文化有更深刻體會。

享受自主度

網紅「熊仔頭」和「藍仔頭」創立頻道FHProdiction,三年前已有廿多萬訂戶,現在訂閱人數多了一倍,多過五十萬訂戶,每條片閒閒地都有五六十萬點擊率。

他們三年前被經理人公司睇中,為進入娛樂圈鋪路,當時受訪過程並不順利,者嫌經理人全程「𥄫實」,太過保護他們。

他們最終沒有簽約,二人自組公司,還可以暢所欲言,熊仔頭說:「簽經理人公司不是不好,但所有經理人公司的重點是:客戶永遠是最大的,冇錯,從生意角度上是冇錯的。」

熊仔頭繼續講:「YouTube點樣搵好多錢呢?係靠觀眾的數量, 觀眾永遠是第一,這樣才能增長財富,而不是客戶第一才能增加財富。」

熊仔頭最博,放棄在城市大學副學士課程,父母當然不同意,但無奈接受,「熊爸爸熊媽媽心態上同同以前不同,因為我有家用,仲要穩定地加上去,佢哋睇得出個囝係鍾意做YouTuber。」

既然在網上搵到食,會否考慮買樓,熊仔頭搞爛gag:「唔好話炒樓,我而家炒個腫瘤都冇錢炒。」

KOL

除了YouTuber和網紅,近年仲有「KOL」這個字,熊仔頭不習慣新的稱呼,「我上網搵釋意,原來叫做Key Opinion Leader 嘩!塞咁大頂帽叫我做意見領導者,我驚觀眾睇咗會有少少火滾,照字面解,OL我聽過,KO我也知道字義,咁KO一個OL,對我來說是一套色情片名。」

咁Beauty Blogger呢?熊仔頭發揮他幽黙本色:「Beauty blogger有一個好衰名字,叫做Beauty Beggar。」Beauty Beggar指一班「美容丐幫」,網上成名後成為美容產品「打手」,有欠公信力。

熊仔頭抗拒被稱KOL,同時他很響往三年前的YouTube文化,他說:「百花齊放本是YouTube文化,也是香港很好的文化,但呢幾年只剩下Vlog和直播打機,另到人愈來愈少人看YouTube。」

【網片年賺百萬】月薪廿五萬Ming仔: 別為sponsor做網紅
http://bit.ly/2fOgcTV

【網片年賺百萬】主打搞笑無深度 笑波子: 睇人打機好過癮㗎
http://bit.ly/2wSEbvO

【網片年賺百萬】拖女去北韓拍遊記 港男一舉成名
http://bit.ly/2wQAUNj

【網片年賺百萬】跳繩老師都唔做 Dai Wing全職拍網片
http://bit.ly/2hui5bW

鬧爆YouTube單一化

他指Vlogger拍片的內容無聊兼空洞:「Vlogger出街去旺角,就咁影自己行程,例如餐飯好唔好食,又或者去活動,講下活動的感受,咁就出一條片。」
「如果你想有view數,有YouTube分紅,你信我啦,拍Vlog和直播打機我包你搵到食,但若果好似我呢啲屎忽鬼,鍾意拍自己想拍的東西,咁就不要諗賺錢了。我直接講,拍Vlog和打機就算唔多人睇,每條片有一萬至二萬多的點擊率,每日出一條片,一個月至少賺到二萬幾三萬元,仲未包括廣告收入,若果有埋廣告收入的話,每月收入係好驚人。」

現年廿五歲的熊仔頭變得老氣橫秋,「人老了,想拍一些充滿香港味的事情,我自己鐘意《歲月神偷》這類型重香港味的東西。」不過YouTube的片大都講求直接﹑刺激觀眾視覺,不太有深度,相反熊仔頭風格變得愈來愈高深,出片量減少,他直言預咗廣告收入會減少。

撰文:陳慧瑩
攝影:王晴

 
熱門新聞
  • 何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗 214,073 views
  • 瘦身梁頌昕行性感 晒迷人pink bra 39,844 views
  • 鄭俊弘把口話狗仔好乖 為氹女友將愛犬送走 37,542 views
  • 鄭俊弘被雪零收入身材暴漲 買嘢搵何雁詩埋單 31,935 views
  • 【坎坷童年】蝦足4年 張文慈被飛仔用盡方法折磨 30,420 views
  • 捕獲昔日新聞之花! 43歲黃德如依然省鏡 30,416 views