< 返回
  • 【移民真相系列●台灣】港人貓叔開café 「台灣人覺得我哋講效率係癲嘅!」
  •   71,163 views │ 2017年09月30日
    留言()

 

曾於香港工作的台灣人爵爵,與港人貓叔,合作了「爵爵&貓叔」Facebook專頁,更曾推出三本漫畫。上年他們在高雄開設café,貓叔在訪問中直指,不少港人心目中的「台灣夢」,並沒有想像中簡單。

做過一年廚房佬的貓叔,指香港人什麼都講求效率,見有事發生就立即去解決。但台灣人相反:「如果我企喺台灣人立場嚟睇,就會覺得香港人係癲嘅!因為時時刻刻都係做緊嘢,或者同時間做好多樣嘢,佢哋覺得有無搞錯!」貓叔續指:「好似之前有枱客,會影吓相、叉吓電、傾吓偈,六點坐到十點。喺香港 店主可能會覺得困擾。」

現時貓叔及爵爵的café共有兩層,二樓用作員工宿舍之用,他直言台灣包住的餐廳甚少:「呢度其實都幾難生活,最低工資港幣三十零蚊。但屋租差唔多一萬台幣(約二千六百港元),計埋生活開支等,每個月得番一萬台幣左右,要儲錢其實好難,我就當包住係一種福利!」

撰文:梁延宇

相關連結:
【移民真相系列●台灣】創業慘過打工 貓叔:「賺蝕都係幾千蚊上落!」
http://bit.ly/2fCljJO

【移民真相系列●日本】港人日本打工17年 「升職機會近乎零!」
http://bit.ly/2f1NLoi

【移民真相系列●日本】「每月只俾零用錢」 日本太太婚後性情大變
http://bit.ly/2xOzH8B
熱門新聞
  • 男友被爆偷食兼搞大人個肚 梁嘉琪:我已一個人上路了 46,692 views
  • 與嫩口男友分手? 羅霖:沒結果的,只能叫曾愛過 45,050 views
  • 老婆永遠是對的 張繼聰為謝安琪護航擋箭 40,053 views
  • 陪女中環掃貨 何猷龍5保鑣護駕 37,021 views
  • 【獨家】新年冧爆未來拿督外母 楊明又拖又扶莊思明媽 35,935 views
  • 【強國男迷港女】有港女唱完賣肉 老闆拔槍逼陪酒 34,629 views