< 返回
  • 【車仔麵義工團】惜食減廚餘 深水埗小店派麵惠長者
  •   16,773 views │ 2017年10月01日
    留言()

 

「在多個月前,已經打算做善事,因為之前我們派米,派完後個人好開朗,發現原來做善事好開心。」Gigi,於深水埗開車仔麵檔,賣人情多過賺錢的她五月開始派麵,每星期一次,回饋社會。

第一次派米後,Gigi覺得自己可以做得更多,由於星期日店鋪休息,她說:「如何可以滿足客人,又可以做到不浪費呢?」不過原來派麵一切都是在她日常觀察所得,「他們(長者)經常走過門口,但因為太貴又捨不得食。」如何做起呢?「是自發性,一直都是自己做,就算海報都是我們找設計師設計。」
每逢星期六都有長者在麵店門外排隊,有街坊得知後將好事放上網,Gigi說:「有時客人吃了三十多元放底五百元,有時客人吃三十元放底二百元,我說找錢,他們就指一下海報。」不過因為派麵數量有限制,所以捐款她就會用來再買不同的食物給公公婆婆。

善長的捐款令Gigi可以派更多麵卷及食物,但拿麵都有規定,「一張麵券跟一張長者卡,如果拿兩張麵卷就拿兩張長者卡。」Gigi又指,公公婆婆每次來到都會多謝她,令她感到十分窩心。

撰文:何紫
攝影:時事組

【車仔麵義工團】最愛河粉 長者排排坐等食
http://bit.ly/2xJN9bV

 
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 78,099 views
  • 【醫生與您】逆轉針劑 56,182 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 51,831 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 51,198 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 48,178 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 40,164 views