< 返回
  • 【移民真相系列●紐西蘭】同性情侶可申請居留權 「要cap圖證明關係」
  •   21,442 views │ 2017年10月02日
    留言()

 

移民當地的港人Johnny,成為情侶。三年前在Johnny的要求下決定到當地定居,今年更成功拿到了居留權,正式成為紐西蘭人。

Roxie與Johnny並沒有結婚,二人至今只是partner(伴侶)關係:「呢度睇婚姻好輕,好多小朋友父母都未結婚!」她解釋,若未婚伴侶的非原居民想拿到居留權的話,就需要向移民官展示一系列證據。其間她曾與Johnny分開生活一個月,於是要拿出證據,向移民官證明如何維持關係:「我哋要搵番啲對話cap圖,中英文都有。又要搵朋友寫信去證實我哋關係。」二人未婚,移民官審核時相當謹慎:「起碼要同居咗一年以上,要四個月時間申請。」她補充同性伴侶都可申請,而成功申請後分手,居民身份都可獲得保留。

撰文:梁延宇

相關連結:
【移民真相系列●紐西蘭】做三行園藝技工吃香 樓價交通一樣貴
http://bit.ly/2hDe7Oo
【移民真相系列●台灣】港人貓叔開café 「台灣人覺得我地講效率係癲嘅!」
http://bit.ly/2yLfNZZ
【移民真相系列●台灣】創業慘過打工 貓叔:「賺蝕都係幾千蚊上落!」
http://bit.ly/2fCljJO
【移民真相系列●日本】港人日本打工17年 「升職機會近乎零!」
http://bit.ly/2f1NLoi
【移民真相系列●日本】「每月只俾零用錢」 日本太太婚後性情大變
http://bit.ly/2xOzH8B
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 78,065 views
  • 【醫生與您】逆轉針劑 56,178 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 51,812 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 51,194 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 48,171 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 40,160 views