< 返回
  • 【八卦陣】中秋晚會撈埋十一 區議員引《基本法》反對得唔得?
  •   10,148 views │ 2017年10月05日
    留言()

 

深水埗區議會上星期批咗撥款,俾「深水埗文藝協會有限公司」搞番個「慶祝國慶68周年中秋迎月文藝晚會」,搞到《壹》仔𢯎晒頭,到底佢想慶祝國慶定中秋?

會上有區議員都不滿呢個晚會一雞兩味,民主黨袁海文就引用朱元璋嘅月餅起義,話擔心會違反《基本法》第一條,即係「香港特別行政區是中華人民共和國不可分離的部分。」因乜解究講到咁嚴重?

佢喺會議上話:「當年朱元璋為咗推翻元朝,喺月餅攝咗好多紙條落去,我唔知佢點激勵,亦唔知點量化啦,如果你真係慶祝中秋就慶祝中秋,慶祝國慶就慶祝國慶,擺埋一齊我有啲擔心會違反《基本法》第一條。」袁海文講完,就冇乜人回應佢,撥款亦都通過咗。

文藝晚會當日,有冇人派攝咗紙條嘅月餅就冇人知,但係泛民就真係有學朱元璋,上星期派嘅冰皮月餅入面,就攝咗寫住「袁國強下台!」、「反威權十一遊行!」等嘅紙仔。唔知呢批月餅,會唔會好似六百幾年前嗰批咁勁,可以撼動政權?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【14個月大Kelly似媽咪】鍾嘉欣同老公十指緊扣返加國 78,028 views
  • 【醫生與您】逆轉針劑 56,170 views
  • 【開心速遞隻鬼冇咗】不甘俾大台玩 顧紀筠兒子冇癮解約 51,802 views
  • 一絲不掛出書爆大鑊 袁嘉敏堅係唔撈娛圈做OL? 51,188 views
  • 重提李思捷委屈爆喊 春卷:捧到佢上天,最後忘記咗你 48,164 views
  • 【3日2夜】羅敏莊帶團泰國睇樓 捧60萬豪裝物業 40,155 views