< 返回
  • 【八卦陣】中秋晚會撈埋十一 區議員引《基本法》反對得唔得?
  •   10,126 views │ 2017年10月05日
    留言()

 

深水埗區議會上星期批咗撥款,俾「深水埗文藝協會有限公司」搞番個「慶祝國慶68周年中秋迎月文藝晚會」,搞到《壹》仔𢯎晒頭,到底佢想慶祝國慶定中秋?

會上有區議員都不滿呢個晚會一雞兩味,民主黨袁海文就引用朱元璋嘅月餅起義,話擔心會違反《基本法》第一條,即係「香港特別行政區是中華人民共和國不可分離的部分。」因乜解究講到咁嚴重?

佢喺會議上話:「當年朱元璋為咗推翻元朝,喺月餅攝咗好多紙條落去,我唔知佢點激勵,亦唔知點量化啦,如果你真係慶祝中秋就慶祝中秋,慶祝國慶就慶祝國慶,擺埋一齊我有啲擔心會違反《基本法》第一條。」袁海文講完,就冇乜人回應佢,撥款亦都通過咗。

文藝晚會當日,有冇人派攝咗紙條嘅月餅就冇人知,但係泛民就真係有學朱元璋,上星期派嘅冰皮月餅入面,就攝咗寫住「袁國強下台!」、「反威權十一遊行!」等嘅紙仔。唔知呢批月餅,會唔會好似六百幾年前嗰批咁勁,可以撼動政權?

撰文:巫不言
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 58,170 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 51,187 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 40,226 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 35,171 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 32,537 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 31,488 views