< 返回
  • 【封面●殼價已三億】90蚊買落9成股份 Bodibra主席親述胸圍上市傳奇
  •   25,994 views │ 2017年10月11日
    留言()

 

主席陳麟書與行政總裁姚冠邦算是識於微時,陳麟書向本刊剖白:「當初係英國讀同一間大學認識,參加中國人協會,大家係聚會認識。我早咗返嚟做自己生意,開咗啲財務公司、金融生意,中間三至五年無聯絡,之後撞返佢堂細佬先聯絡返,間唔中出嚟飲下午茶,佢就幫人融資,所以業務上可以有機會合作。」

後來姚冠邦接了Bodibra的生意,問陳麟書有沒有興趣參與,便開始了二人合作關係。一二年,他們以90港元,向經營不善的心心原老闆娘,收購九成股份,從來再以五十五萬元,出售剩餘一成股份。公司經過重組後,於2016年註冊成立心心芭迪貝伊集團有限公司。

「要搞Bodibra,佢(姚冠邦)同我講六至七百萬就夠,我都諗有無可能咁少,佢話之前盤數都好好,只係老闆財政安排得唔好。一開始每人投資三百萬,之後一年半無間斷,每月都要投資七位數字,可以突然間走出幾十萬欠債,睇返每人用咗千六萬左右。嗰陣我們合作無間,大家諗點改好product、門市、整體形象,都落左好多心機。」現在的糾紛,陳麟書亦以「一場誤會」來形容。

兩人在招股書報住地址,分別是上水新康街地舖及大埔比華利山別墅,都不是自己物業。不過陳麟書投資有道,與另外兩個拍檔於99及02年,共同購入位於上水巡撫街3號及11號的兩項物業,持有至今,當年總購入價近千萬,現在已升值不少,於2003年,三人又購入順欣花園地下兩個鋪位,購入價為250萬港元,並分別於2011及2013年賣出,帳面淨賺逾1500萬元,認真和味。

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【封面●狂洗錢文件曝光】上市兩月重案查 Bodibra老闆互片「公司數落女人袋」
http://bit.ly/2fZUD2q
【封面●獨家●粗口橫飛】Bodibra董事會錄音流出 有人大叫:上市是老千局!
http://bit.ly/2g7Pl8I
【封面●女人錢易賺】Bodibra矯型內衣每件$7900 毛利9成年賣九千件
http://bit.ly/2yzgngW
熱門新聞
  • 【藝人離開娛圈做緊乜?】李中寧 張沅薇 鄭艷麗腳踏實地值得尊敬(足本版) 58,170 views
  • 【壹經典●富二代讀書成績】名校李家誠高考不如人意 經濟地理會計全肥佬(足本版) 51,187 views
  • 【禮頓再爆醜聞】狂漏水獨家片 揭84億港珠澳天幕變水舞間 專家:長遠影響結構(足本版) 40,226 views
  • 【壹經典●搵北京代母】家傑家誠搶生男孫 第三代接班人暗戰(足本版) 35,171 views
  • 【壹經典●富豪父子吵大鑊】林建岳瞞老豆林百欣收購 一夜負債百億(足本版) 32,537 views
  • 【總理食女唔找數】上環有個樓上私竇 食完鬆中環被貼搶眼街招 (足本版) 31,488 views