< 返回
  • 【工廈「劏房」系列二●住家盤好feel】回報二十一釐 經紀教路:做太空艙再劏多12個!
  •   23,090 views │ 2017年11月02日
    留言()

 

觀塘區以外,於葵涌長實的雍雅軒、雍澄軒酒店背後一工廈,亦被改建成同類工作室。走出貨𨋢,單位靚裝成新樓一般,走廊貼上牆紙,地面也鋪了米白色地磚。推銷的不是工商鋪經紀,而是住宅部經紀,「每個單位均有廁所同花灑,可以放張四呎床,呢邊放衣櫃、雪櫃。喺元朗要行十五分鐘去西鐵站嗰啲盤,都收到五千五百元租。依個單位百三萬,你預收到七千五百元租,即係有七釐回報。」他說最大賣點是對着長實的雍雅軒,「呢度起碼對住雍雅軒,望到都覺得自己單位似住宅。」

他更建議記者買入另一個較大單位劏上劏,「我有客諗住做太空艙,一個太空艙成本一萬元左右,租五千蚊,報紙講㗎唔係我老作。(但只有一個洗手間不行吧)照樣可以,呢個單位你可以放十一二個太空艙,每隔幾日就叫鐘點上嚟清潔、執床,一個月收到五萬蚊租。」那個單位建築面積四百五十呎,賣二百九十萬元,一計之下,回報接近二十一釐!

他說若不賺到盡,不擺明違規放太空艙,其實很安全,「個租客都唔會咁戇居話俾人知住喺度,萬一咁傻,張租約都寫明係非住宅用途,廿四小時工作室,你唔會上身。(但這麼高調做,政府不理嗎?)講真政府都知,你講私人住宅劏房,你聽得多見得多,其實都唔合法。」

撰文:財經組
攝錄:財經組

相關連結:
【工廈「劏房」系列一●四步行完】只售$70萬 放蛇直擊50呎「殘廁劏房」
http://bit.ly/2z74s9c
【工廈「劏房」系列三●仲有民宿盤】地暖台加日本智能坐廁 「附近金融人做得夜來瞓!」
http://bit.ly/2lt20F3
熱門新聞
  • 李明蔚經歷42次電療化療 馬浚偉助出碟圓心願 46,175 views
  • 【舊區淪陷】大陸旅客逼爆街 街坊:十年嚟無覺好瞓! 42,093 views
  • 對住老公皺晒眉 47歲陳慧珊面色枯黃keep唔到 40,894 views
  • 【醫生與您】薄血藥與通波仔的迷思 38,933 views
  • 【遇到好人的士佬】陳少霞左巨鑽右珍珠 伸一伸手貴過人 35,899 views
  • 【豪語錄】從黎明中學習!樂基兒:唔怕受傷害 35,538 views